O treime dintre greci, "nostalgici după dictatura militară"
30% dintre greci consideră că dictatura câştigă asupra democraţiei actuale la capitolele "nivel de viaţă" şi "siguranţă", arată un sondaj.
22 Aprilie 2013, 13:41
Aproape o treime dintre greci sunt de părere că situaţia din ţară era mai bună în timpul Juntei Coloneilor, se arată într-un sondaj publicat duminică, la 46 de ani de la lovitura de stat din 21 aprilie 1967 care a inaugurat şapte ani de dictatură.
Cei care pledează pentru acea perioadă, provin în proporţie de 46% dintre simpatizanţii partidului conservator Noua Democraţie, al cărui lider şi premier, Antonis Samaras, conduce o coaliţie guvernamentală între dreapta şi stânga.
În opinia persoanelor intervievate, dictatura, care a plonjat ţara în obscurantism şi represiune în numele apărării unui ideal greco-creştin şi unei "rase pure", câştigă asupra democraţiei actuale la capitolele "nivel de viaţă" şi "siguranţă".
De aceaşi părere sunt şi 24% dintre alegătorii partidului radical de stânga Syriza, cea mai puternică forţă de opoziţie, care se concentrează asupra denunţării dezastrelor umane şi sociale provocate de acordul financiar dictat ţării de UE şi FMI.
Sondajul confirmă, de asemenea, că partidul neonazist Zori de Aur păstrează al treilea loc în preferinţele alegătorilor greci, după conservatori şi stânga radicală, dar în faţa Pasok, fostul pilon socialist al politicii greceşti.
Îngrijorări faţă de riscul unui derapaj al democraţiei
Chiar înainte de publicarea sa, mesaje de comemorare din acest an exprimau îngrijorări faţă de riscul unui derapaj de la democraţie prin propulsarea în Parlament, în iunie 2012, a neonaziştilor, cu 7% din voturi.
Data "trebuie să ne aducă aminte că datoria supremă faţă de patrie este să ne apărăm democraţia", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, Simos Kedikoglou.
"Democraţia nu este o certitudine. Ea slăbeşte când se dezvoltă antiparlamentarismul, intoleranţa şi rasismul şi când nostalgicii juntei se încurajează", a avertizat şeful statului, Karolos Papoulias.
La îndemnul unor organizaţii şi a radicalilor de stânga, câteva sute de manifestanţi s-au adunat la Atena sub sloganul "fără fascism".
Reuniunea a avut loc în faţa sediului fostei poliţii militare, centrul torturei instituzionalizate de Regimul Coloneilor.
Nivel record al şomajuluiîn Grecia
Anul trecut, în jurul Greciei au existat discuţii privind o posibilă ieşire din zona euro.
Ţara a fost în pericol de a intra în faliment dacă nu obţinea un nou împrumut de la creditorii internaţionali.
În schimbul banilor, guvernul a fost nevoit să adopte noi măsuri de austeritate.
Decizia a nemulţumit populaţia care a organizat mai multe proteste.
Potrivit unor date publicate în 2012, în iulie anul trecut, numărul de şomeri din Grecia a ajus la un nivel record, de 25,1%.
Şomajul a crescut de peste două ori de la începutul crizei datoriilor suverane în 2010.