O soluţie pentru Cipru, căutată la Moscova
În opinia preşedintelui Comisiei Europene a sosit momentul modernizării relaţiilor Rusia-UE întrucât "parteneriatul strategic presupune existenţa încrederii strategice".
21 Martie 2013, 15:40
Aflat la Moscova, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a exprimat speranţa că va fi găsită o soluţie pentru criza din Cipru.
El a spus dimineaţă, într-o conferinţă la care au participat preşedintele Vladimir Putin şi premierul Dmitri Medvedev, că este extrem de îngrijorat mai ales în privinţa situaţiei populaţiei cipriote.
La Moscova începe în această seară reuniunea Rusia-Uniunea Europeană.
Vorbind la conferinţa internaţională Rusia-UE, care precede reuniunea de miercuri şi joi a guvernului rus şi Comisiei Europene, premierul Dmitri Medvedev şi preşedintele Jose Manuel Barroso au subliniat importanţa dezvoltării relaţiilor pe toate planurile şi a parteneriatului ruso-european şi aceasta în pofida euroscepticismului generat de criza zonei euro, vina pentru care, a subliniat Barroso, nu revine UE.
În opinia preşedintelui Comisiei Europene a sosit momentul modernizării relaţiilor Rusia-UE întrucât parteneriatul strategic, a subliniat el, presupune existenţa şi a unei încrederi strategice.
Or, una din problemele relaţiilor ruso-europene este tocmai deficitul de încredere care se răsfrânge inclusiv asupra negocierilor privind noul tratat de bază şi creează tensiuni în cooperarea energetică, deşi UE este interesată în stabilitatea livrărilor de energie din Rusia, care rămân pentru ea foarte importante - a spus Barroso.
Premierul Dmitri Medvedev a declarat la rândul său că adâncirea cooperării Rusia-UE nu trebuie amânată până după stabilizarea situaţiei financiare din zona euro, Rusia riscând în acest caz rămâneri în urmă în planul modernizării, iar UE, stagnarea economică, pierderea competitivităţii şi conflicte sociale.
Referindu-se la situaţia din Cipru, care se va afla pe agenda întâlnirii oficiale, premierul rus a numit absurdă schema de soluţionare a crizei financiare propusă Ciprului de Eurogrup şi a apreciat că Eurogrupul trebuie să analizeze noile planuri de reglementare a situaţiei cu participarea tuturor părţilor interesate, deci şi a Rusiei.
Pe acest fond, ministrul cipriot de finanţe, Mihalis Sarris, are joi la Moscova o nouă rundă de convorbiri cu omologul său Anton Siluanov, încercând să obţină reeşalonarea rambursării împrumutului de 2,5 miliarde de euro şi un posibil nou împrumut anticriză, Ciprul fiind gata să ofere Rusiei în schimbul ajutorului financiar active în domeniul bancar şi cel al energiei.