O Scoţie independentă "nu poate deveni automat membră UE"
Premierul David Cameron spune că în cazul unei posibile scindări, viitorul Scoţiei în cadrul UE nu este clar. În Scoţia ar putea avea loc un referendum privind independenţa.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 02 Noiembrie 2012, 19:48
La scurt timp după ce Partidul Naţional Scoţian a încheiat negocierile cu guvernul de la Londra privind organizarea unui referendum în care scoţienii să fie întrebaţi dacă doresc să fie independenţi, executivul condus de David Cameron a început să pună primele piedici, anunţând că o Scoţie independentă nu poate deveni automat membru al Uniunii Europene.
Una dintre incertitudinile legate de viitorul unei Scoţii independente este cea care priveşte statutul în Europa.
Ca parte a Marii Britanii, Scoţia este, în acest moment, membră a Uniunii Europene, însă în cazul unei scindări apar şi neclarităţile.
Unii experţi în probleme europene susţin că ar fi nedrept să se ceară unei ţări care se află de zeci de ani în Uniune să reaplice, mai ales că acest lucru ar presupune şi unele măsuri considerate inutile, cum ar fi controlul vamal la graniţa cu Anglia.
Alţi experţi sunt, însă, de părere că Scoţia nu poate evita traseul urmat de fiecare ţară în parte şi trebuie să iasă pentru a reaplica, urmând ca procesul să dureze mai puţin decât în alte cazuri.
Calcule privind eventualul statut al Scoţiei în UE
Primul ministru scoaţian a declarat, însă, că dacă Scoţia va deveni independentă, atunci, şi Marea Britanie va trebui să-şi renegocieze statutul de membru.
Guvernul de la Londra susţine contrariul şi a lăsat să se înţeleagă că nu se va implica pentru a sprijini o candidatură scoţiană.
Naţionaliştii susţin că o Scoţie independentă va deveni automat membru al Uniunii Europene, dar afirmaţia nu are niciun temei legal, a declarat vicepremierul Nick Clegg.
Ei ştiu că o Scoţie în afara Uniunii îşi va pierde beneficiile de care se bucură ca parte a unui stat puernic, dar preferă să se ascundă în spatele declaraţiilor politicianiste, a adăugat el.
Referendumul în Scoţia urmează să aibă loc în anul 2014.
Până atunci, guvernul de la Edinburgh trebuind să clarifice mai multe aspecte legate de viitor, cum ar fi cele ce privesc moneda care va fi folosită, adoptarea unui nou sistem de pensii sau situaţia bazelor militare.