O nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional a sosit la Chişinău
Autorităţile Republicii Moldova îşi pun mari speranţe în acordul cu FMI.
Articol de Radiojurnal, 05 Iulie 2016, 15:30
O nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional a sosit astăzi la Chişinău, unde se va afla până la 15 iulie, pentru a lansa discuţii privind un posibil program de finanţare.
Autorităţile Republicii Moldova îşi pun mari speranţe în acordul cu FMI.
Semnarea unui astfel de acord presupune nu doar credite de la Fondul Monetar, ci şi asistenţă financiară din partea altor instituţii internaţionale, întreruptă după furtul unui miliard de dolari din băncile din Republica Moldova.
Relatează Victor Pogor de la Radio Chişinău.
Reporter: Misiunea FMI, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, va negocia un acord ce prevede un set cuprinzator de politici menite să contribuie la menţinerea stabilităţii macroeconomice, îmbunătăţirea guvernării corporative şi sporirea transparenţei acţionarilor în sectorul bancar, precum şi să stimuleze creşterea economică a Republicii Moldova.
La Chişinău, experţii FMI au programate o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai Ministerelor Economiei, Finanţelor şi Agriculturii, cu guvernatorul Băncii Naţionale, cu premierul Pavel Filip, dar şi cu preşedintele parlamentului, Andrian Candu.
Potrivit unui comunicat al misiunii FMI la Chişinău, experţii Fondului vor insista în continuare pe un plan concret de asanare a situaţiei din sectorul bancar moldovenesc, ceea ce ar însemna transparentizarea acţionariatului, investigarea fraudelor, recuperarea fraudelor, recuperarea prejudiciilor cauzate de furtul miliardului.
Totodată, misiunea FMI va insista pe un set de măsuri de consolidare fiscală, revizuirea taxelor de impozitare şi optimizarea cheltuielilor bugetare, dar şi pe privatizarea mai multor întreprinderi importante din stat.
Aceasta este a treia misiune FMI la Chişinău în acest an, primele două fiind de documentare.
Amintim că Republica Moldova nu mai are un acord cu FMI din toamna lui 2013. De negocierile cu Fondul depinde şi reluarea finanţărilor din partea altor parteneri externi, în special a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.