O nouă explozie la centrala nucleară de la Fukushima
Luni noapte s-a produs o nouă explozie la reactorul numărul doi al centralei nucleare de la Fukushima, este posibil ca bazinul de condensare al reactorului să fi fost avariat, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon.
15 Martie 2011, 07:34
O nouă explozie s-a produs luni noapte la centrala nucleară de la Fukushima, de data aceasta la reactorul numărul doi.
La scurt timp după incident, au apărut probleme şi la reactorul numărul patru, unde a avut loc un incendiu.
Nivelul radiaţiilor a crescut în zonă, iar oamenii sunt sfătuiţi să rămână la adăpost, pentru a nu fi expuşi pericolului contaminării.
Oficialii japonezi nu au încă detalii complete referitoare la ultimele incidente de la Fukushima, însă purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, a precizat că este posibil ca bazinul de condensare al reactorului numărul doi să fi fost avariat în urma exploziei.
Anunţul făcut de Yukio Edano a fost urmat de cel al Agenţiei Japoneze pentru Securitate Nucleară, ai cărei responsabili au declarat că, în funcţie de zonele avariate, sunt posibile scurgeri de materiale radioactive în atmosferă.
Video: Centrala de la Fukushima a fost afectată.
În primele momente de după expozie, nivelul radiaţiilor în zonă a crescut pentru ca, acum, specialiştii să constate o relativă stabilizare.
Chiar şi aşa, oamenii din regiune sunt sfătuiţi să rămână în casele lor.
Autorităţile au extins zona de evacuare a populaţiei de la 20 la 30 de kilometri în jurul centralei de la Fukushima.
Un nivel crescut al radiaţiilor a fost constatat şi în interiorul reactorului numărul patru, unde s-a declanşat un incendiu în timpul nopţii.
După mai bine de o oră, focul pare să fi fost stins, anunţă presa japoneză.
"Centrala nucleară de la Cernavodă este sigură", spun autorităţile
Problemele grave din Japonia pun în gardă şi autorităţile române, care dau însă asigurări că alegerea amplasamentului centralei de la Cernavodă a avut la bază studii complexe privind riscul seismic.
Pompiliu Budulan, directorul Societăţii Naţionale Nucleare Electrica spune că centrala nucleară de la Cernavodă este amplasată într-o zonă mai sigură din punct de vedere seismic.
"Intensitatea maximă de apariţie a unui cutremur major, luat în calcul pentru proiect, corespunde cu aproximativ gradul opt pe scara Richter. La Cernavodă, cel mai mare cutremur care poate fi - spun specialiştii din fizica pământului - poate să fie la două-trei grade pe scara Richter", a afirmat Pompiliu Budulan.
Marţi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va analiza ultimele evenimente şi situaţia în ansamblu de la Fukushima.
Tot marţi, miniştrii europeni ai energiei şi reprezentanţii autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul nuclear vor discuta, la Bruxelles, despre securitatea centralelor din Europa în contextul în care, în Uniunea Europeană, sunt peste 140 de astfel de unităţi