O intervenţie a Turciei în oraşul sirian Kobani "este exclusă"
Ankara este presată să facă mai multe pentru oprirea ofensivei Statului Islamic. Deşi are forţe semnificative în apropierea zonei de conflict, a ezitat să ordone o incursiune.
Articol de Cătălin Gomboş, 09 Octombrie 2014, 14:02
O intervenţie unilaterală a Turciei în oraşul sirian Kobani este exclusă - potrivit ministrului de externe Mevlut Cavoşoglu.
Ankara este presată atât de cetăţenii de etnie kurdă ai Turciei, cât şi de Statele Unite, să facă mai multe pentru oprirea ofensivei Statului Islamic, însă, deşi are forţe semnificative în apropierea zonei de conflict, a ezitat să ordone o incursiune peste graniţă.
Unul dintre motivele autorităţilor turce ar fi alianţa dintre forţele kurde care apără Kobani şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan pe care, în ciuda negocierilor de pace, Turcia încă îl vede ca pe un adversar.
După capturarea lui Abdullah Öcalan, liderul PKK din Turcia, în 1999, s-a promis o tratare în mod democratic a problemei kurde în Turcia, spune Dragoş Mateescu, profesor la Universitatea Economică din Izmir.
"Adevărata faţă a Ankarei va ieşi la iveală"
Potrivit acestuia, după venirea, trei mai târziu, a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării s-a dat impresia înaintării în această direcţie, partea kurdă solicitând însă recunoaşterea egalităţii democratice a celor două naţiuni, turcă şi kurdă, şi implicit cu un grad de autonomie locală, însă Ankara, din ceea ce pot eu să analizez, niciodată nu a dat înapoi, a considerat în practică, declarativ nu, dar în practică, a considerat PKK un opozant care nu merită concesii şi acum se va clarifica această problemă.
În opinia profesorului, va ieşi la iveală adevărata faţă a Ankarei, care, practic, nu va face concesii cu PKK, iar asta înseamnă şi oprirea procesului de democratizare a Turciei, implicit.
Potrivit lui Dragoş Mateescu, asta explică şi reticenţa Turciei în a se implica în chestiunea din nordul Siriei.