Numeroşi migranţi forţează intrarea în Europa
Autorităţile europene se mobilizează în încercarea de a detensiona situaţia de la frontiera Turciei cu Grecia, unde numeroşi migranţi forţează intrarea în Europa.
Articol de Florin Lepădatu, 03 Martie 2020, 08:29
Autorităţile europene se mobilizează în încercarea de a detensiona situaţia de la frontiera Turciei cu Grecia, unde numeroşi migranţi forţează intrarea în Europa.
Peste 10.000 de persoane din Siria, Afganistan şi alte ţări din Orientul Mijlociu s-ar afla acum la graniţă, dar numărul lor ar putea ajunge la milioane, ameninţă preşedintele turc Regep Tayyip Erdogan.
Cu detalii, Mira Gomboş: "Cele mai înalte oficialităţi ale Uniuni Europene se deplasează marţi la frontiera greco-turcă.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cel al Parlamentului European, David Sassoli, se vor întâlni cu prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis, pentru a găsi o soluţie la exodul migranţilor, după decizia de vineri a Turciei de a deschide frontierele cu Uniunea Europeană şi de a lăsa să treacă refugiaţii, în scopul obţinerii unui sprijin occidental în Siria.
Migranţii au fost primiţi cu gaze lacrimogene de forţele de securitate din Grecia, iar în vâltoarea evenimentelor s-au înregistrat deja două decese: un bărbat sirian a murit din cauza rănilor, iar un copil s-a înecat.
Miniştrii de interne ai statelor din Uniunea Europeană vor avea miercuri o reuniune extraordinară, menită să furnizeze sprijin pentru Grecia şi Bulgaria în misiunea lor de a patrula frontiera externă a uniunii, iar miniştri de externe vor avea şi ei vineri, la Zagreb, o reuniune extraordinară.
Cancelarul german Angela Merkel, care a condus negocierile din 2016 în ce priveşte un controversat acord cu privire la migraţie, conform căruia Ankara se angajează în special să lupte împotriva traversărilor ilegale spre Grecia în schimbul unui ajutor financiar, a apreciat drept inacceptabil ca Turcia să facă presiuni asupra Uniunii Europene pe spatele refugiaţilor.
Pe de altă parte, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi a atras atenţia că nu există o bază legală pentru suspendarea primirii cererilor de azil de către Grecia."