Numărul elevilor din Republica Moldova "s-a înjumătăţit în ultimii 15 ani"
Astăzi a început un nou an şcolar în Republica Moldova.
Articol de Radiojurnal, 01 Septembrie 2016, 19:24
Numărul elevilor din Republica Moldova este în continuă scădere ca şi cel al profesorilor şi al instituţiilor de învăţământ.
Astăzi, când a început un nou an şcolar, în clasa I au intrat doar 33 de mii de copii, cu aproape 2000 mai puţini faţă de anul trecut.
Din anul 2000 şi până în prezent numărul elevilor din Republica Moldova s-a înjumătăţit. Natalia Zaharescu de la Radio Chişinău are mai multe informaţii.â
Reporter: Aproximativ 340 de mii de elevi au început astăzi anul şcolar 2016-2017, adică de două ori mai puţini faţă de acum 16 ani când erau înregistraţi peste 640 de mii de elevi în şcolile din Republica Moldova.
Datele Biroului Naţional de Statistică arată că a scăzut în mod special numărul elevilor din mediul rural, cu aproape 200 de mii pe când cel al elevilor din oraşe s-a diminuat cu peste 100 de mii.
De asemenea, a scăzut numărul pedagogilor. Dacă în anul 2010 erau peste 37 de mii de cadre didactice, în anul trecut de studii erau ceva mai mult de 29 de mii. Şcolile din Republica Moldova se confruntă şi cu lipsa cadrelor didactice înainte de începerea anului nou şcolar.
Potrivit Ministerului Educaţiei, în instituţiile preuniversitare există un deficit de peste 1200 de profesori, iar în unele şcoli există riscul ca procesul didactic să fie periclitat din cauza numărului insuficient de pedagogi.
Şi anul acesta Ministerul Educaţiei, dar şi şefii direcţiilor de învăţământ din raioane au vorbit despre lipsa pedagogilor în contextul în care mulţi absolvenţi ai instituţiilor cu profil pedagogic refuză să se angajeze în acest domeniu din cauza remunerării scăzute.
Pentru a acoperi deficitul, sunt angajaţi temporar profesorii pensionari sau sunt cumulate mai multe discipline la un singur cadru didactic. A scăzut şi numărul instituţiilor preuniversitare, de la aproape 1600 acum 16 ani, la ceva mai mult de 1300 în prezent.
Cauzele acestei dramatice diminuări de elevi, pedagogi şi şcoli în Republica Moldova sunt explicate de specialişti printr-o rată scăzută a natalităţii şi îmbătrânirea populaţiei. Migraţia este un alt motiv important pentru care Republica Moldova rămâne fără elevi care îşi urmează părinţii şi se stabilesc cu traiul peste hotare.