Numărul de ţări din UE care vor să recunoască statul palestinian ar putea să crească
Belgia, Malta sau Slovenia, sunt foarte vocale în acelaşi sens. Franţa spune că a recunoaşte Palestina este o problemă de timp.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Mai 2024, 23:23
Numărul de ţări din Uniunea Europeană care vor să recunoască statul palestinian în perioada următoare ar putea să crească. O parte dintre cei care susţin soluţia celor două state consideră însă că recunoaşterea trebuie făcută, dar nu acum.
Corespondentul Radio România Actualităţi la Bruxelles, Bogdan Isopescu, relatează: Gestul Norvegiei, Irlandei şi al Spaniei este unul aşteptat şi este poate surprinzător că alte state din Europa nu au făcut anunţuri similare, având în vedere declaraţiile din ultimul timp. Belgia, Malta sau Slovenia, spre exemplu, sunt alte state foarte vocale în acelaşi sens. Apoi, Franţa spune că a recunoaşte Palestina este o problemă de timp. În ansamblu, foarte multe state ale Uniunii Europene sunt pe această cale a politicii externe, iar Uniunea, în ansamblu, am putea spune că se îndreaptă în acest sens, dacă ne uităm la ultimele declaraţii comune ale statelor membre de la finalul ultimelor summituri europene. Conform acestor concluzii, toate cele 27 de state membre, inclusiv România, cred că pentru a rezolva situaţia din Orientul Mijlociu există o singură soluţie, iar aceasta este soluţia celor două state - în speţă, recunoaşterea statului Palestina, lângă statul deja existent, Israel. Deşi aceste concluzii au fost semnate la finalul fiecărui summit european de anul acesta şi de către toţi şefii de stat şi de guvern, oficialii de la Bruxelles spun că recunoaşterea unui stat, cum este cazul Palestinei, nu este atributul Uniunii Europene, ci al fiecărui stat membru în parte. În centrul Departamentului de politică externă al Uniunii Europene se află şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell /.../ Din această postură, el a pledat pentru recunoaşterea Palestinei nu doar în interiorul Uniunii, ci în tot spaţiul internaţional. Pe fondul foametei şi a victimelor palestiniene din Gaza, Josep Borrell este cel care a împins foarte departe criticile la adresa Israelului, iar din această postură a deranjat un grup restrâns de state, printre care şi Germania, un apropiat al Israelului. Însă, inclusiv Statele Unite, poate principalul aliat al Israelului, şi-au modificat discursul la adresa Israelului pe fondul tragediei din Gaza. Revenind însă la gestul Spaniei şi cel al Irlandei de a recunoaşte Palestina, acestea sunt, de asemenea, cele care, alături de Belgia, sugerează că Israelul, prin operaţiunile din Gaza, încalcă inclusiv tratatul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Israel, în speţă prevederile privind drepturile omului şi legislaţia internaţională umanitară. În urmă cu trei luni, Spania şi Irlanda au solicitat public Comisiei Europene să analizeze şi apoi să deschidă discuţia în Consiliul Uniunii Europene pentru a sancţiona Israelul, în consecinţă. În Consiliu, însă, nu există unanimitate printre statele membre pentru o astfel de măsură.