Numărul de refugiaţi "este în creştere"
În 2010 numărul refugiaţilor a atins cifra de 43,7 milioane de persoane , dintre care 80% se află în ţările în curs de dezvoltare, a semnalat, la Roma, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, António Guterres.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Iunie 2011, 18:25
Cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaţilor, Înaltul Comisar al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, António Guterres, a prezentat raportul anual UNHCR "Global trends report 2010”, conform căruia 43,7 milioane de persoane nu au un domiciliu stabil în lume, ”adică un număr apropiat de întreaga populaţie a Columbiei sau a Coreii de Sud”.
Duminică, Antonio Gutteres a vizitat Lampedusa, insula pe care au debarcat aproximativ 34 de mii de imigranţi, în vreme ce luni seară oficialul are o întâlnire cu preşedintele Republicii italiene, Giorgio Napolitano.
Numărul de refugiaţi, solicitanţi de azil este în creştere, atingând cifra de 43,7 milioane de persoane în 2010, dintre care 80% se află în ţările în curs de dezvoltare, a semnalat luni la Roma, Înaltul Comisar al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, António Guterres.
Această cifră, în creştere în comparaţie cu 2009 (43,3 milioane), este cea mai ridicată din ultimii 15 ani.
Ea cuprinde 15,6 milioane de refugiaţi, 27,5 milioane de persoane deplasate pe teritoriul propriei ţări - un record de zece ani - şi circa 850.000 de solicitanţi de azil.
Afganii înregistrează numărul cel mai mare al refugiaţilor din lume (3 milioane), fiind urmaţi de irakieni (1,6 milioane), somalezi (770.000), şi de locuitorii din Republica Democratică Congo (476.00) şi din Myanmar (415.000).
Prima destinaţie a acestora este constituită de ţările în curs de dezvoltare, care găzduiesc ”patru cincimi” dintre refugiaţi ”într-o perioadă în care ostilitatea la adresa acestora este în creştere în numeroase ţări industrializate”.
Astfel, Pakistanul, Iranul şi Siria numără ”cele mai importante populaţii de refugiaţi cu 1,9 milioane, 1,07 milioane şi respectiv 1,005 milioane”.
Din cauza crizei economice şi a celei provocate de conflictele din Africa de Nord, 7,2 milioane de refugiaţi trăiesc într-o altă ţară de peste cinci ani.
În Italia sunt în prezent 55 de mii de refugiaţi, statistică realizată din comparaţia cu alte ţări europene.
Trebuie "garantat accesul la teritoriu"
Dacă în Danemarca, Țările de jos şi Suedia refugiaţii sunt între 3 şi 9 la o mie de locuitori, în Germania peste 7, în Marea Britanie 4, în Italia se înregistrează un refugiat la o mie de locuitori.
Potrivit lui Antonio Gutteres un milion de imigranţi au părăsit Libia, 3.600 se află în prezent în Tunisia, iar în eventualitatea unui nou atac la Tripoli, se estimează exoduri de mii de refugiaţi, care în mare parte ar putea ajunge în sudul Italiei.
Înaltul Comisar al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi a mai declarat că este impresionat de ospitalitatea localnicilor şi de angajamentul depus de gărzile costiere şi de garda financiară italiană.
”Acesta este momentul în care multe persoane au nevoie de protecţie şi pentru aceasta fiecare naţiune, fiecare ţară, trebuie să menţină frontierele deschise. Suntem împotriva oricărei forme de respingere.
"Cel mai bun mod de a rezolva această situaţie nu este de a respinge bărcile, ci de a garanta accesul în teritoriu”, a declarat în cadrul conferinţei de la Roma, Înaltul Comisar al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, António Guterres.