"Nu sunt deloc de acord cu această propunere finlandeză"
Liderii europeni au ajuns, joi noaptea, la Bruxelles, la un acord legat de angajamentul Uniunii privind obţinerea neutralităţii climatice până în 2050.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Decembrie 2019, 08:16
Liderii europeni au ajuns, joi noaptea, la Bruxelles, la un acord legat de angajamentul Uniunii privind obţinerea neutralităţii climatice până în 2050.
La cererea a trei ţări membre dependente de energia furnizată de centralele de cărbune, s-a acceptat ca Polonia să beneficieze de o amânare a termenului realizării neutralităţii, iar în declaraţia finală se arată că energia nucleară poate face parte din mix-ul energetic avut în vedere pentru obţinerea neutralităţii climatice.
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis, prezent la reuniune, a spus că nu este de acord cu propunerea preşedinţiei finlandeze a Consiliului Uniunii Europene privitoare la viitorul cadru financiar multianual.
Reporter Oana Bâlă: "Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat dezacordul faţă de propunerea preşedinţiei finlandeze a Consiliului Uniunii Europene referitoare la viitorul cadru financiar multianual, care implică reduceri semnificative de fonduri destinate politicii de coeziune şi a celei agricole.
Şeful statului spunea că pentru România, aceste politici au o importanţă majoră.
Klaus Iohannis: "Nu sunt deloc de acord cu această propunere finlandeză.
Nouă nu ne convine din niciun punct de vedere şi se pare că nu suntem singurii.
Propunerea nu ne satisface absolut deloc, lipsesc chestiuni esenţiale, de exemplu, flexibilitatea între fonduri, banii alocaţi pentru coeziune sunt prea puţini, pentru politica agricolă comună, împărţirea banilor şi condiţionalităţile, de asemenea, nu ne satisfac.
Nu voi agrea sub nicio formă această propunere finlandeză şi, cu siguranţă, vom ajunge la ceea ce se şi propune în concluzii, să delegăm preşedintelui Consiliului munca de elaborare a unui nou draft pentru MFF."
În ceea ce priveşte Pactul ecologic european propus de Comisie, care vizează schimbările climatice, şeful statului a spus că va fi un obiectiv foarte complicat, greu de atins pentru economiile ţărilor estice şi şi-a exprimat speranţa ca o parte din cheltuieli să fie suportate din fondurile europene.
De altfel, Ungaria, Cehia şi Polonia au anunţat că economiile lor nu pot atinge obiectivul neutralităţii climatice până în anul 2050 în lipsa unui sprijin financiar.
Preşedintele României a participat ieri şi la summitul Partidului Popular European, organizat în marja Consiliului."