Noul Guvern al Italiei anunţă că nu va spune DA la tot și privind migranții
Executivul de la Roma are între priorităţi subiecte ca imigraţia, reducerea fiscalităţii, lupta împotriva mafiei şi renegocierea unor reguli europene. Se induce îngrijorare la UE.
Articol de Radiojurnal, 08 Iunie 2018, 01:22
Între priorităţile noului Guvern de la Roma se numără problema migranţilor, reducerea fiscalităţii, lupta împotriva mafiei şi renegocierea unor reguli europene.
Premierul Giuseppe Conte a mai subliniat apartenenţa fermă a ţării la NATO, dar şi deschiderea faţă de Rusia, un partener foarte important pentru companiile din peninsulă.
Corespondentul Radio România Actualităţi, Elena Postelnicu, relatează că la mai puţin de 24 de ore de când noul executiv de la Roma şi-a intrat în atribuţii, ministrul muncii şi dezvoltării economice, Luigi di Maio, liderul formaţiunii populiste Cinci Stele, avertizează cu referire la imigraţie, că executivul nu se va supune voinţei altor guverne şi nu vaspune DA la tot.
Elena Postelnicu:Liderul mişcării populiste Cinci Stele, care solicită o modificare a regulilor referitoare la dreptul de azil, prevazute în Acordul de la Dublin, este mulţumit că se prevăd deja mici schimbări în privinţa imigraţiei clandestine şi a faptului că în prezent numai Italia plăteşte. Încă din prima zi, după depunerea jurământului, premierul Giuseppe Conte a anunţat că primul test al noului mod de dialog cu partenerii europeni va fi imigraţia. În acest context, a apreciat el, gestionarea fluxului imigraţiei a fost până în prezent un eşec. Conte a denunţat astfel faptul că Europa a autorizat refuzul egoist a numeroase state membre care au transferat în primul rând asupra Italiei costurile şi dificultăţile.
Corespondentul RRA a transmis şi detalii despre alte obiective prioritare ale noului guvern populist de la Roma.
Elena Postelnicu: Vor fi, potrivit lui Giuseppe Conte, reducerea fiscalităţii, venituri de inserţie pentru persoanele cele mai defavorizate, lupta împotriva mafiei şi renegocierea anumitor reguli europene, precum şi revizuirea sistemului de sancţiuni.Conte a subliniat apartenenţa fermă a Italiei la NATO şi deschiderea faţă de Rusia care şi-a consolidat în ultimii ani rolul internaţional în diferite crize geopolitice şi care reprezintă un partener economic foarte important pentru companiile italiene.
Noul cabinet populist de la Roma a provocat îngrijorări în Europa că ar putea alege calea confrunătării cu UE într-un moment în care aceasta trebuie să facă faţă Brexit-ului şi guvernelor eurosceptice din Ungaria şi Polonia.