Noul context global, tema reuniunii de la Davos
Fondatorul Forumului de la Davos, Klaus Schwab, a apreciat că lumea se găseşte în prezent într-o situaţie critică.
19 Ianuarie 2015, 08:00
Peste 300 de lideri politici din întreaga lume sunt aşteptaţi al Forumul Economic Mondial, care se va desfăşura de miercuri până sâmbătă la Davos, în Elveţia.
Între aceştia, cancelarul german Angela Merkel, secretarul american John Kerry, preşedintele francez François Hollande şi premierul chinez, Li Keqiang.
Alături de liderii politici se vor regăsi şi nume importante din domeniul business-ului şi finanţelor internaţionale. Tema de anul acesta este noul context global.
Într-o scurtă declaraţie de presă, fondatorul Forumului, Klaus Schwab, a apreciat că lumea se găseşte în prezent într-o situaţie critică.
"2015 este, în opinia mea, un an de răscruce, având două posibile direcţii: o lume a dezintegrării, a urii, a fundamentalismului sau, pe de altă parte, o lume a solidarităţii şi cooperării. Am văzut ambele aceste lumi săptămâna trecută la Paris. Prima a fost reprezentată de atacurile teroriste, a doua de demonstraţiile de solidaritate de duminica trecută. Vor fi câteva evenimente anul acesta care vor determina în ce direcţie vom merge. Este, deci, un an crucial pentru omenire", a spus Klaus Schwab.
"Conflictele interstatale vor redeveni principalul risc în lume"
În raportul anual al Forumului, publicat joi la Londra, se estimează că în deceniul următor conflictele interstatale, motivate în special de controlul asupra resurselor economice sau de acţiunile teroriste, vor redeveni principalul risc în lume, înaintea fenomenelor meteo extreme provocate de schimbările climatice sau a disoluţiei autorităţii statale.
Printre alte riscuri semnificative enunţate în document se numără instabilitatea socială generată de şomajul ridicat ori de precaritatea locurilor de muncă, diminuarea disponbilităţii resurselor de apă, posibile epidemii de boli infecţioase şi proliferarea armelor de distrugere în masă.
Experţii evidenţiază accentuarea naţionalismului în Rusia, după cum arată şi criza din Ucraina, în India, dar şi în Europa, unde criza economică şi nemulţumirea faţă de partidele tradiţionale au favorizat extrema dreaptă şi formaţiunile eurosceptice.
Ca atare, în acest context, rolul Forumului de la Davos este să faciliteze găsirea de noi soluţii pentru a restabili încrederea şi stabilitatea economică, în calitate de platformă de cooperare între reprezentanţii politici şi societatea civilă, spun organizatorii.