Noul an fiscal aduce taxe mai mari în Marea Britanie
Contribuţiile pe care britanicii trebuie să le plătească la sistemul naţional de asigurări sociale se majorează din această săptămână de la 11% la 12% iar pragul de taxare se modifică în funcţie de venituri.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 04 Aprilie 2011, 14:40
Noul an fiscal aduce în Marea Britanie majorări de taxe şi reduceri ale ajutoarelor sociale, măsuri care se adaugă restructurărilor bugetare sau planurilor de reformă a sistemului de pensii.
Din această săptămână, contribuţiile pe care britanicii trebuie să le plătească la sistemul naţional de asigurări sociale se majorează cu 1%, de la 11% la 12%, în timp ce pragul de taxare se modifică în funcţie de venituri.
Dacă până în prezent doar cei care câştigau peste 37.400 de lire sterline pe an erau taxaţi cu nivelul maxim de 40%, de luni acest prag coboară la 35.000 de lire sterline.
Estimările indică faptul că aproximativ 750.000 de persoane vor trebui să plătească taxe mai mari.
În compensaţie, pragul minim de la care se percep taxe a fost ridicat de la 1.000 la aproape 7.500 de lire sterline.
Câteva zeci de persoane au protestat la acest sfârşit de săptămână la Londra faţă de reducerile bugetare.
În urmă cu aproximativ o săptămână, peste 250.000 de persoane au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva planului de austeritate al guvernului, sindicatele anunţând că demonstraţiile vor continua şi în lunile următoare.
Alocaţii îngheţate
Tot de luni, valoarea alocaţiilor pentru copii va fi îngheţată pentru o perioadă de 3 ani, în timp ce ajutoarele pentru locuinţe sau cele pentru combustibili acordate vârstnicilor vor scădea semnificativ.
În schimb, alocaţiile acordate persoanelor pensionate pe caz de boală rămân neschimbate, însă autorităţile vor începe în această săptămână un program de testare pentru a se stabili dacă printre cei care beneficiază de ajutoare se află şi persoane apte de muncă.
Estimările iniţiale arată că ar exista aproximativ un milion de astfel de cazuri.
Toate aceste măsuri se adaugă restructurărilor care au început deja în sectorul bugetar şi care prevăd desfiinţarea câtorva zeci de mii de locuri de muncă.
Sindicatele anunţă manifestaţii
Sindicatele au anunţat manifestaţii de amploare pentru a protesta împotriva acestor măsuri de austeritate.
"Acest guvern a început un atac ideologic asupra sectorului public. Reducerile nu sunt necesare şi vor arunca economia britanică înapoi în recesiune.
"Ar trebui ca guvernul să investească în serviciile publice şi să-i taxeze pe cei bogaţi. Să taxeze băncile, care au cauzat aceste probleme" - e de părere unul dintre angajaţii din sectorul de stat.
Alături de sindicalişti au protestat şi studenţii nemulţumiţi de majorarea taxelor universitare.
"Va fi foarte greu pentru cei care vor să meargă la universitate să se întreţină, din cauza taxelor foarte mari. Mulţi îşi vor pierde astfel motivaţia de a-şi continua studiile.
"Cred că viitorul tinerilor nu arată foarte bine în aceste circumstanţe şi guvernul ar trebui să-şi reconsidere planul de reduceri", a spus o tânără care studiază în Marea Brtianie.
Executivul de la Londra a rămas însă ferm pe poziţie. Protestele nu vor afecta în nici un fel aplicarea planului de austeritate menit să acopere deficitul bugetar în următorii patru ani.
În ceea ce priveşte taxele universitare, guvernanţii au recunoscut că permiţând instituţiilor de învăţământ superior să stabilească singure nivelul lor, s-a creat haos în sistem.
Cu toate acestea, nici în acest caz executivul nu va reveni asupra deciziei, în acest moment existând discuţii pentru reducerea numărului de studenţi, astfel încât valoarea împrumuturilor contractate de aceştia să scadă la un nivel pe care trezoreria să-l poată susţine.