Noua Turcie – o lună de la puciul eşuat
La o lună de la eşecul tentativei de lovitură de stat, Turcia ameninţă cu anularea acordului cu UE privind refugiaţii dacă Bruxelles-ul nu elimină vizele.
Articol de Carmen Gavrilă, 16 August 2016, 13:18
La o lună de la eşecul tentativei de lovitură de stat, Turcia ameninţă cu anularea acordului cu UE privind refugiaţii dacă Bruxelles-ul nu elimină vizele pentru cetăţenii turci iar în plan intern, puterea de la Ankara continuă să elimine din instituţiile statului orice persoană suspectată că ar simpatiza cu mişcarea gullenistă, acuzată că ar fi fost în spatele puciului eşuat. Deocamdată situaţia din Turcia nu are efecte asupra intereselor Romaniei de vreme ce, Ankara se arată în continuare interesată de o prezenţă navală NATO în Marea Neagră, aşa cum doreşte Bucureştiul.
Mişcarea gullenistă plănuieşte un cutremur de pământ pe 14 august, a declarat primarul Istanbulului, membru al partidului la putere in Turcia. 14 august a trecut fără niciun seism, dar declaraţia sa spune multe despre atmosfera din Turcia la o lună de la tentativa de lovitură de stat, pusă de preşedintele Erdogan şi de partidul său, în seama mişcării conduse de teologul Fetullah Gullen.
Măsurile de după puci luate de guvern au împărţit opinia publică în două: majoritatea care susţine inclusiv introducerea pedepsei cu moartea şi e marcată de sentimente antioccidentale în creştere şi o minoritate care critică, de cele mai multe ori sub acoperirea anonimatului, încălcări ale drepturilor omului prin arestarea a peste 18.000 de oameni acuzati de implicare în puci, închiderea de canale media, arestări de jurnalişti, şi demiterea a 15.000 de profesori.
Şi discursul public al Ankarei în raport cu Uniunea Europeană şi SUA a căpătat note foarte dure. Miniştri dar şi preşedintele Erdogan au ameninţat că dacă Uniunea nu va ridica în octombrie vizele pentru turci, Ankara va renunţa la toate înţelegerile cu Bruxelles-ul, inclusiv la acordul privind refugiaţii. Şi poziţia Turciai în cadrul NATO ridică întrebări de vreme ce secretarul american de stat John Kerry a declarat că apartenţa la NATO e stâns legată de respectarea drepturilor omului. Pe acest fond, vicepreşedintele american urmează să facă pe 24 august o vizită la Ankara pentru a detensiona situaţia.
În paralel, Turcia încearcă să compenseze relaţia şubredă cu Europa şi Statele Unite printr-o apropiere de Rusia. Deşi tonul public, de ambele părţi este optimist, în culise, poziţiile celor două ţări, mai ales în ce priveşte Siria, sunt greu de reconciliat. Foreign Policy menţionează o recentă şedinţă ONU extrem de tensionată la care ambasadorul rus a făcut reproşuri dure Turciei pentru că refuză să oprească fluxul de arme şi luptători către mişcările teroriste din Siria.