Noua lege ucraineană a educaţiei, prezentată la sediul NATO din Bruxelles
"Avem deja experienţa amară a anexării ilegale a Crimeii, unde a existat o singură şcoală ucraineană, celelalte fiind ruseşti", a declarat la NATO ministrul Educaţiei din Ucraina.
Articol de Sergiu Şteţ, 07 Noiembrie 2017, 08:04
Ministrul educaţiei şi ştiinţei din Ucraina, Lilia Grinevici, a efectuat, luni, o vizită la sediul NATO din Bruxelles, unde le-a explicat ambasadorilor statelor membre ale Alianţei că "noua lege ucraineană a educaţiei nu ajustează, ci extinde drepturile minorităţilor naţionale".
"M-am întâlnit cu ambasadorii ţărilor membre NATO şi cu reprezentanţi ai Alianţei şi sunt foarte încântată de această oportunitate, pentru că am reuşit să venim cu multe argumente în favoarea acestei legi a educaţiei şi să explicăm faptul că, spre deosebire de afirmaţiile făcute de unele ţări, noi nu restrângem drepturile copiilor minorităţilor naţionale, ci le extindem" - a declarat ministrul ucrainean, la o întâlnire cu presa.
La sediul NATO, Lilia Grinevici a vorbit despre problema necunoaşterii limbii ucrainene în zonele dens populate de minorităţi etnice. În acest sens, potrivit ministrului, în timpul întâlnirilor de la sediul NATO, "au existat ţări care au susţinut poziţia Ucrainei, au fost state care au pus la îndoială această lege şi au mai fost reprezentanţi care, ascultând argumentele părţii ucrainene, şi-au schimbat punctul de vedere".
"Oare ambasadorul Ungariei şi-a schimbat punctul de vedere? Este greu de spus. Acesta şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lege şi convingerea că aceasta limitează drepturile minorităţii maghiare. Eu am argumentat că aceste drepturi sunt, de fapt, extinse de noua lege în sensul accesului la educaţie şi al asigurării drepturilor constituţionale" - a explicat Lilia Grinevici.
Ministrul a mai subliniat că, pentru Ucraina, cunoaşterea limbii sale este o "chestiune de securitate naţională, întrucât formarea unor teritorii în care nu funcţionează limba de stat şi care se separă din cauza faptului că folosesc o cu totul altă limbă este o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale".
"Avem deja experienţa amară a anexării ilegale a Crimeii, unde a existat o singură şcoală ucraineană, celelalte fiind ruseşti. Acolo, am avut o funcţionare omogenă a limbii ruse" - a remarcat ministrul.