Noua directoare FMI, anchetată de un tribunal francez
Christine Lagarde este anchetată în urma acuzaţiilor conform cărora ea a făcut abuz de funcţia de ministru de finanţe pe care a deţinut-o. Noul preşedinte al FMI neagă însă acuzaţiile.
Articol de Ioana Dogaru, 04 August 2011, 15:36
Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, este anchetată de justiţia franceză pentru "abuz de autoritate" în timpul mandatului său de ministru de finanţe al Franţei, informează BBC.
Judecătorii francezi vor decide dacă doamna Lagarde şi-a depăşit atribuţiunile în 2008, când a intervenit în procesul dintre o fostă bancă de stat şi magnatul Bernard Tapie, susţinător al campaniei electorale a preşedintelui Nicolas Sarkozy.
După alegerile prezidenţiale, noul ministru de finanţe, Christine Lagarde, a respins obiecţiile formulate de oficialii ministerului său şi a intervenit în cazul judiciar, exercitând presiuni asupra băncii şi a magnatului Bernard Tapie pentru a se ajunge la arbitraj.
Christine Lagarde a negat că ar fi acţionat eronat şi nu există nici un fel de indiciu că ar fi profitat în vreun fel de pe urma aranjamentului final al cazului, dar Bernard Tapie a câştigat compensaţii în valoare de 400 de milioane de dolari.
Printre primele îndatoriri ca preşedinte FMI, Christine Lagarde a trebuit să participe la un curs obligatoriu de etică.
FMI dorea atât de mult să evite un nou scandal similar celui în care a fost implicat predecesorul ei, Dominique Strauss-Kahn, încât au scris noi reguli în contractul Christinei Lagarde.
În consecinţă, decizia de joi a judecătorilor francezi va fi o dezamăgire majoră, consideră corespondentul BBC.
Curtea de Justiţie a Republicii, cea care a emis avizul de anchetare în cazul directoarei FMI, este singura instanţă abilitată în Franţa să judece miniştri pentru fapte comise în exerciţiul funcţiunii lor.
În luna mai, procurorul general de pe lângă Curtea de Casaţie, Jean-Louis Nadal a sesizat Comisia de petiţii a CJR privind un posibil ''abuz de autoritate'' din partea Christinei Lagarde, fost ministru al economiei, în procedura de arbitraj care a pus capăt, în iulie 2008, conflictului dintre omul de afaceri Bernard Tapie şi fosta bancă publică Crédit Lyonnais pe tema vânzării Adidas în 1993.
Tribunalul de arbitraj, jurisdicţie privată, condamnase Consortium de Réalisation, structură politică ce gestiona pasivele Crédit Lyonnais, la plata către Bernard Tapie a unor despăgubiri de 285 milioane de euro, 400 milioane de euro inclusiv daunele morale.
Bernard Tapie urma să primească o sumă cuprinsă între 20 şi 50 de milioane de euro de la stat, din cauza unor diverse deduceri, îndeosebi fiscale, dar există politicieni care susţin că acesta a primit despăgubiri de peste 200 milioane de euro.