Noua Comisie Europeană a trecut de votul Parlamentului European
Printre cei cinci vicepreședinți executivi ai Comisiei se numără și Roxana Mînzatu, cea care va coordona politicile sociale, aptitudinile, pregătirea profesională sau anumite politici educaționale.
Articol de Bogdan Isopescu, 27 Noiembrie 2024, 18:36
Noua Comisie Europeană a trecut miercuri de votul Parlamentului European. În plenul de la Strasbourg au fost prezenți 688 de europarlamentari, din totalul de 720, dintre care 370 au votat pentru, iar 282 împotrivă, o majoritate mai slabă decât în vară la votul pentru președintele Comisiei, semn al tensiunilor recente dintre populari și social-democrați, cei care, alături de Renew, formează majoritatea de susținere din Parlament.
Ursula von der Leyen spune că prima inițiativă a executivului comunitar ar fi "Compasul competitivității", un plan strategic pentru a crește economia europeană.
Acesta se va baza pe trei piloni: inovația, planul pentru industrie și securitatea economică, ce presupune mai multă autonomie europeană. Printre cei cinci vicepreședinți executivi ai Comisiei se numără și Roxana Mînzatu, cea care va coordona politicile sociale, aptitudinile, pregătirea profesională sau anumite politici educaționale.
În portofoliul acesteia va intra, de asemenea, noul Fond social pentru climă, din care 6 miliarde de euro vor reveni României pentru măsuri de reducere a sărăciei energetice.
Tot Roxana Mînzatu va coordona și o parte din politicile care vor să pregătească societatea pentru crize, un concept nou în cadrul politicilor europene. Este vorba inclusiv de educarea și pregătirea societății în fața manipulării.
Roxana Mînzatu: Tot ceea ce înseamnă educație, campanii de informare, sprijin pentru cetățeni pentru ca ei să aibă spirit critic, discernământ toate datele, așa încât conținuturile pe care ei le consumă în mediul digital să nu le fac rău. Este vorba, până la urmă, de a avea niște abilități foarte concrete de a discerne între ceea ce este factual și ceea ce este, până la urmă, manipulare.
Marți, grupul Renew din Parlamentul European solicita conducerii TikTok să vină în fața legislativului comunitar pentru a explica dacă votul din România a fost influențat prin tehnici care încalcă legea serviciilor digitale.