Nou stadiu al relaţiilor UE-Republica Moldova
Parlamentarii europeni apreciază progresele înregistrate de Republica Moldova precum şi disponibilitatea Chişinăului de a soluţiona conflictul din zona transnistreană.
Articol de Răzvan Stancu, 21 Octombrie 2010, 14:59
Parlamentarii europeni au salutat recentele progrese înregistrate de Republica Moldova precum şi disponibilitatea părţii moldovene de a soluţiona conflictul din Transnistria, solicitând, de asemenea, "un rol mai robust al UE" pentru medierea acestui conflict îngheţat, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.
Potrivit rezoluţiei adoptate prin vot liber, "soluţionarea problemei Transnistriei constituie un element de bază pentru promovarea stabilităţii politice şi a creşterii economice în Republica Moldova şi în regiune", iar UE ar trebui "să aibă un rol mai important în găsirea unei soluţii la problema Transnistriei, astfel încât persistenţa acestei chestiuni să nu constituie un obstacol în calea integrării Moldovei în UE".
Potrivit comunicatului de presă, Parlamentul European "salută începerea negocierilor Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova la 12 ianuarie 2010", acord care consolidează asocierea politică şi integrarea economică.
Parlamentarii europeni îşi exprimă speranţa "ca autorităţile moldovene să continue reformele care se impun şi să-şi îndeplinească angajamentele de a menţine constant Republica Moldova pe calea integrării europene".
De asemenea, s-a solicitat Consiliului European ca la următoarea reuniune din 25 octombrie 2010, să invite Comisia să înceapă elaborarea, în scurt timp, a planului de acţiune pentru liberalizarea vizelor, pentru a intra astfel efectiv în faza operaţională a dialogului asupra vizelor, pe baza progreselor realizate de Republica Moldova.
Alegerile din Republica Moldova, ce vor avea loc în data de 28 noiembrie, ar trebui să se desfăşoare conform standardele internaţionale, membrii PE exprimându-şi speranţa că vor fi luate măsuri pentru a asigura "posibilitatea reală de exercitare a dreptului de vot pentru cetăţenii moldoveni cu domiciliul în străinătate și solicită autorităţilor de facto din regiunea Transnistria să nu împiedice cetăţenii moldoveni să participe la vot", se mai arată în comunicat.