Normalizare a legăturilor din domeniul securității între Israel și Emirate
Miniștrii Apărării din Israel și Emiratele Arabe Unite au convenit asupra normalizării legăturilor în domeniul securității.
26 August 2020, 06:43
Miniștrii apărării din Israel și Emiratele Arabe Unite au convenit asupra normalizării legăturilor în domeniul securității având interese comune în regiune. Presa israeliană a relatat astăzi despre ceea ce a numit ''divergențe ale premierului și directorului Mossadului'' cu Ministerul Apărării în privința vânzării de sisteme de apărare sofisticate către Emiratele Arabe Unite. Potrivit corespondentului RRA, Dragoș Ciocârlan, Israelul vinde de cel puțin zece ani arme Emiratelor Arabe.
Reporter: Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a discutat cu omologul său din Emiratele Arabe Unite, Mohammed bin Ahmad al-Bawardi, despre cooperarea de securitate dintre cele două țări și au convenit normalizarea legăturilor. Gantz a declarat că Israelul și Emiratele Arabe Unite împărtășesc interese comune în materie de securitate și cooperare pentru stabilitatea regiunii. Cei doi miniștri au discutat despre promovarea acordului care ar stabili inclusiv legături de securitate. Termenul are un înțeles mai larg și se referă la apărare. Gantz a declarat că așteaptă să-l întâlnească pe al-Bawardi cât mai repede posibil, în Israel sau în Emiratele Arabe Unite. Este pentru prima dată când ministrul israelian al apărării a vorbit cu omologul său din Emiratele Arabe Unite. Postul public din Israel a relatat că există un memorandum între cele două țări, ca parte a acordului privind cooperarea în domeniul securității interne. Dimineață, cotidianul israelian ''Yedioth Ahronoth'' a publicat pe prima pagină un articol potrivit căruia directorul Mossadului ar fi făcut presiuni ca Israelul să vândă armamente Emiratelor Arabe Unite, având consițământul premierului.
Potrivit ziarului, cancelaria premierului susține că nu știe despre ce este vorba. Toate vânzările israeliene de sisteme avansate de arme, chiar și cele promovate de Mossad și biroul premierului, trebuie aprobate de Ministerul Apărării, au declarat surse guvernamentale citate de Jerusalem Post, care au respins relatările potrivit cărora s-ar fi făcut oferte fără consultări prealabile. Cotidianul ''Yedioth Ahronoth'' s-a referit la ceea ce a catalogat divergențe cu Ministerul Apărării în privința vânzării de arme către Emiratele Arabe Unite, dar oficialii au spus că ministerul a aprobat toate vânzările din 2010, când i-a fost atribuită asasinarea unui om de afaceri. Israelul a fost de acord să vândă echipamente militare avansate către Emiratele Arabe Unite deoarece este în interesul Israelului să contracareze Iranul. Republica islamică încearcă să inițieze un conflict mai larg împotriva Israelului și a statelor sunnite moderate.
Chiar dacă sunt posibile dezacorduri interne între unitățile de apărare și informații, în general Ministerul Apărării a susținut vânzările către Emiratele Arabe Unite, potrivit sursei citată de Jerusalem Post. Orice vânzare de arme nu e posibilă fără consultarea Ministerului Apărării. În ceea ce privește vânzarea avionului F-35 de către Statele Unite, situația e diferită întrucât premierul Benjamin Netanyahu continuă, cel puțin public, să se opună. Aceeași logică de a vinde arme avansate Emiratelor Arabe Unite s-ar putea aplica și Statelor Unite, dacă Washingtonul dorește să vândă, a comentat în Jerusalem Post, Yonah Jeremy Bob. Dacă Washingtonul vrea, poate reduce opoziția din Israel. Ministerul Apărării nu a reacționat la articolul din Jerusalem Post. Între timp, Emiratele Arabe Unite au trimis avioane F-16 în Creta pentru a participa la un exercițiu comun cu forțele aeriene ale Greciei. Situația în Mediterană e tensionată, în condițiile în care între Atena și Ankara există divergențe din cauza activităților de explorare ale Turciei în apele teritoriale ale Greciei.