Nordul Franţei se află sub ape din cauza ploilor abundente
Locuitorii departamentului Pas-de-Calais, plasat pentru mai multe zile sub avertizare cod roşu, îşi văd munca de o viaţă dispărută.
Articol de Radio România Actualităţi, 05 Ianuarie 2024, 23:16
Mii de persoane au rămas fără curent în ţările nordice, astăzi, în timp ce inundaţiile au lovit Franţa, Germania şi Ţările de Jos. Nordul Franţei, însă, se află acum sub ape. Locuitorii departamentului Pas-de-Calais, plasat pentru mai multe zile sub avertizare cod roşu, îşi văd munca de o viaţă dispărută.
Reporter - Daniela Coman: Locuitorii din zona Pas-de-Calais s-au putut bucura astăzi de o zi de acalmie. Ploile au încetat pentru moment, iar codul roşu de inundaţii a fost ridicat azi dimineaţă, lăsând locul celui portocaliu, de vigilenţă pentru debitele crescute ale râurilor. De marţi şi până aseară, aproape 200 de localităţi au fost sever afectate de inundaţii. Peste 700 de persoane au fost evacuate din locuinţele lor. Peste 2.000 de case şi blocuri, 40 de spaţii comerciale şi 15 întreprinderi au suferit pagube considerabile şi sunt încă sub apă. Majoritatea şcolilor vor rămâne închise şi în primele zile ale săptămânii viitoare. În ultimele două luni, departamentul Pas-de-Calais a fost 28 de zile sub avertizare de ploi abundente, cu cod portocaliu şi chiar roşu, cantitatea de apă căzută fiind cu aproape 60% mai mare decât în mod normal pentru o regiune în general umedă şi obişnuită cu ploile. Precipitaţiile din ultimele zile au crescut de până la 17 ori faţă de media lunară. Debitul râului de coastă Aa, care s-a revărsat peste toate localităţile pe care le străbate. De altfel, toate cursurile de apă din regiune au cotele depăşite şi au ieşit din matcă. Pe unele străzi apa ajunsese la un metru înălţime. Pompierii încearcă să scoată apa din case şi de pe străzi cu mega-pompe capabile să absoarbă până la 5.000m3/h. În vizită în zona sinistrată, ministrul tranziţiei ecologice,Christophe Béchu, a vorbit despre intenţia guvernului de a declara anumite zone din nordul Franţei interzise pentru construit şi pentru locuit. Concret, acest lucru va însemna că statul va răscumpăra proprietăţile de la proprietari la preţul pieţei valabil înainte ca acestea să fie distruse de inundaţii, va curăţa terenul, îl va nivela şi îl va amenaja ca spaţiu verde.
Christophe Béchu: Eu mă bat pentru a limita urbanizarea. Unul dintre motivele pentru care trebuie să reducem artificializarea terenurilor este ca atunci când betonăm şi extindem urbanizarea, accelerăm procesul de scurgere a apei şi blocăm pânza freatică. În mod preventiv, şi nu doar aici, în Pas-de-Calais, ci peste tot în Franţa, trebuie să conştientizăm că protejarea zonelor naturale este cel mai bun mijloc de a nu altera circuitul apei. Deci, să privim realitatea în faţă. Am putea ajunge să avem zone unde nu trebuie să mai construim. Măsura a mai fost luată deja în Franţa, în trecut.
Reporter - Daniela Coman: Acum, când toată Europa aşteaptă anunţatul val de frig polar, alte probleme stau în faţa locuitorilor din nordul Franţei şi a autorităţilor. Cantităţi importfante de apă încă băltesc deasupra solului, pentru că relieful plat şi pământul îmbibat fac extrem de dificilă scurgerea. Iar dacă va veni gerul, toată această mare de apă se va transforma într-o mare de gheaţă. Cea mai mare parte a locuitorilor, ale căror case sunt încă locuibile la etajele superioare, continuă să aibă apă la parter şi în pivniţe şi se gândesc cu groază la sosirea unor temperaturi de sub 0 grade. O altă ameninţare o reprezintă şoselele, parţial acoperite de apă sau extrem de umede, care ar putea îngheţa, făcând şi mai dificile decât în prezent chiar şi deplasările scurte. Încă şi mai grav, gerul ar putea produce pagube şi mai mari atât imobilelor îmbibate de apă, cât şi carosabilului. /ta1