Noi tensiuni diplomatice între Washington şi Moscova
16 Aprilie 2021, 04:53
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, își menține propunerea de a organiza un summit cu omologul său rus Vladimir Putin în următoarele luni, estimând că o întâlnire este crucială pentru a pune capăt escaladării înainte ca aceasta să degenereze, a declarat un înalt responsabil american, citat de Agenția FRANCE PRESSE.
După anunțarea unei serii de sancțiuni financiare severe și a expulzării a zece diplomați ruși în post în Statele Unite, drept răspuns la un atac cibernetic de amploare, imputat oficial Moscovei, acest înalt reprezentant oficial american a precizat că o parte dintre represaliile americane vor rămâne secrete.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va răspunde la noile sancțiuni americane conform principiului reciprocității, iar după anunțarea acestora, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit răspunsul Rusiei inevitabil și a subliniat că răspunderea pentru consecințe va reveni integral Statelor Unite.
Maria Zaharova a caracterizat sancțiunile ca o încercare de a distruge relațiile ruso-americane. În cursul serii, Ministerul rus de Externe a anunțat că ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, a fost convocat la viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, care l-a informat că în cel mai scurt timp, Moscova va lua măsuri de răspuns.
Serghei Riabkov a calificat acţiunile SUA inacceptabile şi o nouă și grea lovitură adusă propriilor intenții declarate de a construi cu Rusia o relație pragmatică. În aceste condiții, încercările Statelor Unite de a avertiza Rusia împotriva escaladării în continuare a situației sunt absolut nepotrivite, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe. Rusia a denunțat sancțiunile americane ca ilegale și nemotivate, respingând acuzațiile privind atacurile cibernetice și ingerința în alegerile americane.
Serviciul rus de Informații Externe, acuzat de atacul cibernetic SolarWinds, a numit astăzi aceste acuzații "un delir". Experții ruși afirmă că efectul economic al sancțiunilor va fi limitat. Reacția rublei și burselor de la Moscova pare să confirme aceste prognoze, inclusiv datorită asigurărilor din partea Băncii Centrale a Rusiei și Ministerului de Finanțe. În ce va consta concret răspunsul Moscovei, în afara expulzării simetrice a diplomaților americani, se va ști, poate, după mesajul președintelui Joe Biden, ce va fi consacrat Rusiei.
În opinia experţilor ruşi, sancțiunile reduc sau poate chiar anulează șansele summitului bilateral în direct pe care Biden i l-a propus lui Putin când l-a sunat luni. După această convorbire, conform mediilor ruse, Kremlinul ar fi condiționat summitul de renunțarea la orice noi sancțiuni. Pe fondul creşterii tensiunilor dintre Moscova şi Washington, cresc şi cele dintre Rusia şi Ucraina.
Kievul îşi măreşte prezenţa militară pe linia de contact din Donbas, iar Rusia a transferat în Crimeea pentru exerciții unități ale Armatei 58 din Caucazul de Nord. În aceste condiții însă, Statele Unite par să fi renunțat sau amânat trimiterea în Marea Neagră a celor două distrugătoare ce ar fi urmat să traverseze Bosforul.
Ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu a declarat că în conformitate cu Convenția de la Montreux, autorităţile americane au notificat verbal Ankara despre anularea trecerii, el precizând că pot reveni asupra acestei decizii în termen de trei zile, în caz contrar fiind necesar un nou preaviz de 15 zile.
Flota a 6-a Americană a anunțat azi că ambele nave se află în Marea Mediterană, fără a preciza însă dacă ele se vor îndrepta sau nu în Marea Neagră. Luni, viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, le-a cerut navelor americane din Marea Neagră să nu se apropie de litoralul rus, inclusiv în Crimeea, pentru a preveni riscul unui incident militar.