Noi reguli privind imigraţia în UE
Bruxellesul va prezenta în septembrie noi reguli privind imigraţia în UE
Articol de Mihaela Breazu, 25 August 2009, 12:13
Bruxellesul lucrează în prezent la definitivarea propunerilor privind politica Uniunii Europene în domeniul imigraţiei, una dintre măsuri fiind, potrivit Euobserver, un sistem potenţial controversat de redistribuire a refugiaţilor şi a solicitanţilor de azil între statele membre, pentru a uşura povara ţărilor membre aflate la graniţa UE.
Atât politica de redistribuire a refugiaţilor, cât şi reforma politicii în domeniul azilului, care ar putea stabili cote privind numărul de refugiaţi şi azilanţi pe fiecare stat membru, urmează să fie prezentate în luna septembrie, după cum a anunţat ministrul suedez al imigraţiei Tobias Billstroem, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Uniunii. Oficialul suedez a adăugat însă că aplicarea politicilor propuse va fi voluntară.
O discuţie asupra acestui subiect va avea loc şi la nivelul miniştrilor de externe ai Celor 27. 'Acesta va fi doar primul pas, pentru că o problemă atât de complexă nu poate fi soluţionată la o singură reuniune', a explicat şeful diplomaţiei suedeze Carl Bildt.
Italia este una dintre ţările mediteraneene care exercită cea mai mare presiune pentru asistenţă din partea celorlalte state membre ale UE pentru a face faţă fluxurilor de imigranţi. De asemenea, alte state care se confruntă cu fluxuri de imigranţi substanţiale sunt Malta, Grecia şi Spania.
În urmă cu câteva zile, în cadrul unei reuniuni privind imigraţia desfăşurate în oraşul italian Rimini, şeful diplomaţiei italiene Franco Frattini, fost comisar european pentru justiţie, a remarcat că "UE a făcut multe declaraţii, dar încă nu a spus ce trebuie să se întâmple concret atunci când un grup de migranţi ajung la graniţele Europei". "Noi, toţi europenii, toate cele 27 de ţări membre, trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru aceşti oameni", a continuat Frattini.
Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, numai anul trecut peste 67.000 de persoane au traversat Marea Mediterană în încercarea de a intra ilegal în Europa, unii dintre ei pierzându-şi viaţa în timpul acestor tentative.
Cea mai recentă tragedie s-a petrecut săptămâna trecută, când autorităţile italiene au găsit o ambarcaţiune ce transporta 5 cetăţeni imigranţi ilegali provenind din Eritreea care au declarat că alte 73 de persoane au murit în timpul traversării Mediteranei.