Noi reguli privind finanţarea partidelor politice
Parlamentul European a aprobat, în ultima sesiune plenară a actualei legislaturi, noi reguli vizând finanţarea partidelor şi a fundaţiilor afiliate lor din Uniune.
18 Aprilie 2014, 00:48
Parlamentul European a aprobat, în ultima sesiune plenară a actualei legislaturi, noi reguli vizând finanţarea partidelor şi a fundaţiilor afiliate lor din Uniune.
Fiecare stat membru al Uniunii are propria legislaţie privind partidele politice şi fundaţiile afiliate lor.
Votul legislativului comunitar urmăreşte în esenţă, ca înfiinţarea entităţilor politice să fie făcută după normele Uniunii, fără obstacolele impuse de formele legale naţionale.
Totodată, se impun criterii şi standarde clare de transparenţă şi responsabilitate, se arată în textul rezoluţiei adoptate cu 539 de voturi 'pentru' şi doar 103 împotrivă. Concret, orice alianţă de partide naţionale care doreşte statut european şi chiar finanţare de la Bruxelles trebuie să respecte în primul rând valorile europene.
Pe lângă Parlamentul European, de evaluarea respectării regulilor se va ocupa o autoritate independentă, selectată de trei instituţii europene.
O altă condiţie preliminară pentru a beneficia de bani europeni este ca respectivul partid să aibă cel puţin un eurodeputat ales.
Încălcarea regulilor poate duce la eliminarea formaţiunii politice
În situaţia în care sunt semne de întrebare referitoare la respectarea criteriilor şi valorilor europene fundamentale, exprimate în Articolul 2 din Tratatul Uniunii, respectiva formaţiune va fi verificată şi riscă, în funcţie de gravitatea faptelor, să fie eliminată.
O asemenea decizie nu se poate lua cu mai puţin de două luni înainte de alegeri şi se va aplica doar dacă există acord la nivelul Parlamentului European şi al Consiliului.
O cale de atac rămâne Curtea de Justiţie.
Eurodeputaţii au votat şi în favoarea transparenţei şi a flexibilităţii financiare.
Pragul donaţiilor a fost ridicat la 18.000 de euro anual pentru fiecare donator.
Pentru contribuţiile ce depăşesc 3.000 de euro însă, numele donatorului şi suma exactă vor trebui făcute publice.
Votul din Parlamentul European va căpăta o importanţă aparte în următorii ani în contextul în care alegerile europarlamentare de luna viitoare ar putea consfinţi ascensiunea unor formaţiuni de extremă dreapta, cu discurs antieuropean şi cu potenţial risc de încălcare a principiilor şi valorilor comunitare.
Acordul, care trebuie susţinut şi de Consiliu, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.