Noi reguli pentru sacrificarea animalelor în Olanda
Camera inferioară a parlamentului olandez a adoptat o lege care interzice ritualul de sacrificare a animalelor în stare conştientă, un obicei întâlnit în rândul musulmanilor şi evreilor, potrivit BBC.
29 Iunie 2011, 12:30
Pentru a putea intra în vigoare, proiectul are nevoie şi de aprobarea Camerei superioare.
Potrivit legislaţiei, animalele trebuie asomate şi nu sacrificate cât sunt conştiente.
Tradiţiile islamice şi musulmane cer ca animalele să fie conştiente în timpul ritualurilor de sacrificare.
Proiectul de lege a fost propus de un partid care apără drepturile animalelor şi care susţine că asomarea le scuteşte de dureri inutile.
Dezbaterile pe marginea documentului au stârnit animozitate în rândul celor un milion şi jumătate de musulmani din Olanda.
Numărul evreilor din această ţară este comparativ mai mic, aproximativ 50 de mii.
După mai multe luni de dezbateri, comunităţilor de evrei şi musulmani li s-a oferit o concesie: ele au la dispoziţie un an pentru a demonstra că animalele sacrificate în mod tradiţional nu exeprimentează dureri mai mari decât cele asomate înainte de a fi ucise.
Aceste dovezi sunt practic imposibil de obţinut, notează BBC.
Înaintea votului de marţi, liderul Partidului pentru drepturile animalelor a negat informaţiile potrivit cărora scopul proiectului legislativ ar fi atacarea minorotăţilor religioase.
Ea a argumentat necesitatea legii prin faptul că oamenii de ştiinţă au căzut de acord asupra faptului că animalele experimentează dureri şi frică dacă sunt sacrificate fără a fi asomate.
Un alt argument adus de aceasta este faptul că actuala legislaţie permite excepţiile în cazul ritualurilor de sacrificare.
Potrivit partidului pentru drepturile animalelor, în Olanda sunt sacrificate anual două milioane de animale.
De partea cealaltă, reperezentanţii minoriăţilor religioase susţin că numărul acestora ar fi 250 de mii.