Noi reguli pentru bănci
Acordul Basel III obligă instituţiile financiare să îşi mărească de câteva ori capitalul pentru a face faţă unei noi crize financiare.
Articol de Laurenţiu Văduva, 07 Ianuarie 2013, 08:01
Liderii sistemului financiar global au anunţat un nou set de măsuri în cadrul aşa-numitului Acord Basel III, prin care băncile sunt obligate la o serie de reguli care să le facă mai puţin vulnerabile la o eventuală criză financiară.
Acest acord, elaborat de Comitetul Basel pentru Supravegherea Băncilor, a fost încheiat în Elveţia şi obligă instituţiile financiare să îşi mărească de câteva ori capitalul pentru a face faţă unei noi crize financiare.
Aceste noi reguli bancare sunt parte a unor eforturi internaţionale de a preveni unele şocuri, precum cel petrecut în 2007 cu Banca britanică Northern Rock sau falimentul Lehman Brothers în 2008.
O primă variantă a acordului a fost elaborată acum doi ani.
Potrivit analiştilor, citaţi de BBC şi Financial Times, noul document anunţat ieri îndulceşte măsurile luate anterior şi permite băncilor să aibă în depozite mai puţine lichidităţi şi bunuri valorificabile decât varianta iniţială.
Tot noua versiune permite instituţiilor financiare internaţionale să ia în calcul mai multe tipuri de capitaluri şi bunuri pentru a-şi dovedi soliditatea şi le oferă totodată mai mult tip pentru a se adapta noilor standarde.
Standarde care par cel puţin ciudate - după cum notează editorul BBC Robert Peston - pentru că majoritatea băncilor au deja în depozite mai mulţi bani decât sumele minime cerute, fiindcă se conformaseră deja legislaţiei anterioare.
Dar, spune el, acest lucru reflectă pur şi simplu vremurile dificile pe care le trăim.
De ce nu s-a optat totuşi pentru măsuriile iniţiale, mai dure? Tot analiştii răspund: de teama că restricţiile prea puternice ar putea reduce creditarea internaţională şi afecta astfel creşterea economică globală, atât de dorită.