Noi negocieri privind vinul din R. Moldova
O comisie de experţi din Republica Moldova pleacă la Moscova pentru a purta discuţii cu specialişti ai Serviciului federal de control sanitar din Rusia în problema exportului de vinuri din Republia Moldova pe piaţa Rusiei.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 11 August 2010, 08:11
O nouă comisie de experţi din Republica Moldova pleacă la Moscova pentru a purta discuţii cu specialişti ai Serviciului federal de control sanitar din Rusia în problema exportului de vinuri din Republia Moldova pe piaţa Rusiei.
Acest lucru se întâmplă după ce serviciul sanitar rus a respins planul propus de autorităţile de la Chişinău cu privire la măsurile privind calitatea vinurilor din Republica Moldova.
Experţii vor negocia pe fundalul unei campanii care îi îndeamnă pe ruşi să nu mai cumpere vinuri produse în Republica Moldova.
Medicul sanitar-veterinar şef al Rusiei Ghenadi Onişcenko a anunţat că Moscova respinge planul guvernului din Republica Moldova prezentat acum 10 zile, pentru îmbunătăţirea controlului calităţii vinurilor.
Oficialul rus a calificat documentul drept unul formal, care demonstrează "incompetenţa guvernului de la Chişinău şi incapacitatea de a face ordine în domeniu".
În consecinţă, Ghenadi Onişcenko a anunţat că va continua să negocieze problema direct cu producătorii.
Delegaţie, fără reprezentanţii vinurilor
Totuşi, din delegaţia Republicii Moldova nu fac parte reprezentanţi ai fabricilor de vinuri, după cum a anunţat ministrul agriculturii, Valeriu Cosarciuc.
În delegaţie sunt experţi care reprezintă Centrul Naţional de Verificare a Calităţii şi Inspectoratul de monitorizare a produselor alcoolice, precum şi Centrului pentru atestarea produselor de uz sanitar.
Valeriu Cosarciuc spune că autorităţile din Republica Moldova speră să obţină lista concretă a parametrilor de calitate solicitaţi de Moscova, urmând ca agenţii economici să poată avea garanţii că odată ce se vor conforma acestor parametri, vinul din Republica Moldova livrat în Rusia nu va fi rebutat la vamă.
Valeriu Cosarciuc a anunţat că guvernul din Republica Moldova a ridicat interdicţia pentru exportul de struguri pentru vin şi, în noile condiţii, a cincea parte din recolta din acest an – peste 65 de mii de tone – va fi exportată în România şi Ucraina.
În plus, guvernul continuă să încurajeze producătorii să-şi diversifice pieţele de desfacere şi să promoveze vinurile din Republica Moldova pe alte pieţe decât cea rusească – în UE, Statele Unite şi China.
După un embargou total în 2006, loturi importante de vin din Republica Moldova au fost din nou blocate în vama rusească după ce preşedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat decretul privind declararea zilei de 28 iunie drept zi a ocupaţiei sovietice.
Moscova neagă caracterul politic al acestor sancţiuni, invocând motive de calitate.