Noi negocieri în SUA pentru deblocarea crizei bugetare
Barack Obama s-a declarat încrezător că actuala criză s-ar putea încheia curând, dacă adversarii săi renunţă la cererile pe care el le-a calificat drept extreme.
15 Octombrie 2013, 07:11
Preşedintele american Barack Obama i-a convocat la Casa Albă pentru o nouă rundă de negocieri pe liderii republicanilor şi democraţilor din Congresul SUA în vederea deblocării crizei bugetare prin care trece ţara.
Obama s-a declarat încrezător că actuala criză s-ar putea încheia curând, dacă adversarii săi renunţă la cererile pe care el le-a calificat drept extreme.
În joc nu mai este acum doar reluarea funcţionării guvernului, care şi-ar fi găsit, se pare, un compromis temporar, cât mai ales foarte probabila intrare în incapacitate a SUA de a-şi plăti datoriile externe.
Dacă în trei zile, până pe 17 octombrie, Congresul american nu acceptă ridicarea plafonului datoriei externe americane, cea mai mare economie a lumii intră în aşa-numitul default al plăţilor, cu posibile consecinţe devastatoare la nivel global.
Economiştii estimează de la prăbuşiri ale burselor din Brazilia până în Elveţia, dar şi blocarea pieţei de 5.000 de miliarde de dolari a datoriei emise de trezoreria Statelor Unite.
Bondurile americane sunt considerate cel mai important element de credibilitate al economiei SUA.
Costurile de împrumut ale ţării ar creşte puternic, rolul dolarului de monedă de rezervă a lumii ar fi pus la îndoială, iar economiile Americii, dar şi ale altor ţări, ar risca să intre într-o gravă recesiune.
Republicanii şi democraţii se întâlnesc din nou
Este o nouă întalnire în care cele două părţi încearcă să ajungă la un acord privind bugetul pe 2014 şi ridicarea plafonului datoriei publice.
Casa Albă anunţă că preşedintele va spune clar, din nou, că nu va plăti răscumpărare pentru redeschiderea activităţii guvernului şi va îndemna congresul să acţioneze.
Obama face referire la solicitările republicanilor conservatori care nu vor să voteze bugetul fără să obţină concesii de la preşedinte privind reforma în sănătate sau reduceri consistente de cheltuieli bugetare.
Senatori din cele două partide au discutat la sfârşitul săptămânii trecute, dar nu au reuşit să ajungă la o înţelegere.
În ultimele zile, deşi mai mulţi congresmani au vorbit de progrese în negocieri, dezbaterile au rămas fără finalitate.
Luni liderul democraţilor din senat, Harry Reid a spus că republicanii şi democraţii sunt mai aproape de o înţelegere.
Preşedintele Obama, care a vizitat luni o organizaţie de caritate din Washington DC, a spus şi el că ar exista evoluţii pozitive în discuţiile între senatori.
Între timp, în Camera Reprezentanţilor politicienii au continuat să arunce vina unii pe ceilalţi.
"Având în vedere modul nemilos şi răzbunător în care a fost tratat acest blocaj, am ajuns să cred că preşedintele a acţionat voit să distrugă raitingul de credit al SUA, în cazul în care congresul nu-i aprobă toate cerinţele. Suntem cu o zi mai aproape de o criză artificială, creată de republicani. Gata cu jocurile! Gata cu insultele! Gata cu arătatul cu degetul! Trebuie să ne unim, democraţi şi republicani, şi să punem interesul ţării înainte".
Înţelegerea care pare să se contureze ar asigura finanţarea temporară a guvernului SUA şi ar ridica plafonul datoriei publice tot pentru o scurtă perioadă.
Scenariile avansate până acum ar fi de o soluţie pentru următoarele şase săptămâni, timp în care democraţii şi republicanii să continue să negocieze pentru a ajunge la un plan mai larg, care să reprezinte o soluţie pe termen lung.