Noi măsuri de austeritate în Italia
La Roma, după creşterea taxelor şi reducerea cheltuielilor publice, guvernul a intrat în conflict cu sindicatele pentru implementarea celei de-a treia etape a planului său de urgenţă pentru redresarea economică a ţării.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 11 Ianuarie 2012, 07:45
Premierul Monti nu a avut însă prea mult timp de reflectat asupra acestei situaţii, pentru că se va deplasa la Berlin pentru convorbiri cu omologul său german, cancelarul Angela Merkel.
Discuţiile au loc după ce premierul italian s-a întâlnit joia trecută cu reprezentanţii Comisiei Europene şi, după vizita pe care a făcut-o vineri la Paris, Monti a discutat cu preşedintele Nicolas Sarkozy.
Pe lângă programul de austeritate de urgenţă de 33 de miliarde de euro, adoptat la sfârşitul anului trecut, premierul italian Mario Monti vrea să implementeze mai multe măsuri de liberalizare, pentru susţinerea concurenţei în sectoare cheie ale economiei şi industriei.
Aceste noi măsuri au în prim-plan reducerea privilegiilor pentru companiile dominante.
Măsurile de liberalizare vor fi introduse într-un pachet de reforme privind creşterea economică, prin care se are în vedere recâştigarea încrederii pieţelor financiare în finanţele publice ale Italiei, pentru a reduce costurile legate de datoria de stat.
Concurenţă reală şi anulare a privilegiilor
Prin noile norme, se va da o mai mare atenţie concurenţei bazate pe merite şi se va reduce implicit protecţia salariaţilor şi vor fi împiedicate modalităţile prin care sectoarele industriei încearcă să creeze avantaje pentru cei din interior, în detrimentul celor din exterior, potrivit premierului Mario Monti.
Măsurile de liberalizare vor fi introduse treptat, pe parcursul câtorva luni, şi vor acoperi numeroase sectoare ale economiei.
Consiliul Concurenţei din Italia a prezentat o listă cu mai multe propuneri de liberalizare, inclusiv desprinderea Băncii Poştei de principalul operator de servicii poştale, privatizarea unor servicii locale şi favorizarea operatorilor independenţi în sectorul energetic.
Aceste măsuri vor fi prezentate de premierul Mario Monti şi în cadrul întâlnirii de mâine de la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel.
Totodată, şeful executivului de la Roma a anunţat deja că în cadrul discuţiilor doreşte să demonstreze că Germania profită de pe urma pieţei unice şi a monedei euro şi că Italia este departe de a avea un comportament nechibzuit.
Totodată, cei doi lideri vor discuta despre relaţiile bilaterale şi internaţionale, situaţia din zona Euro, precum şi dezvoltarea economică a Europei.
Potrivit liderului italian, dezbaterea cu privire la viitorul monedei euro trebuie făcută de pe poziţii de egalitate.
În acest sens, pentru 20 ianuarie, este programată la Roma, o întâlnire între liderii Italiei, Franţei şi Germaniei.