Noi măsuri de austeritate în Italia
Investitorii se tem de riscurile unei extinderi a crizei datoriilor suvernane în Italia, ţară luată în vizor pentru datoria sa de aproape 1.900 de miliarde de euro.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 10 Septembrie 2011, 10:28
După un avans de 1% în primele trei luni din 2011, creşterea economiei Italiei a încetinit în trimestrul II.
Statisticile îi determină pe analişti să estimeze că bilanţul trimestrului III va fi mai slab, că economia în pensinsulă se va contracta cu 0.2% şi că se va împotmoli în ultimele trei luni ale anului.
Investitorii se tem de riscurile unei extinderi a crizei datoriilor suvernane în Italia, ţară luată în vizor pentru datoria sa de aproape 1.900 de miliarde de euro.
Există de asemnea temeri că pachetul de austeritate de 54 de miliarde de euro ar putea afecta şi el creşterea economiei Italiei.
Planul de austeritate în valoare de 54 de miliarde de euro pentru echlibrarea bugetului în următorii trei ani, modificat pentru a patra oară, va fi discutat începând de luni, în Camera Deputaţilor de la Roma, urmând ca până joi să fie votat.
Printre noile amendamente, se numără majorarea taxei pe valoare adăugată, de la 20, la 21%, introducerea unei taxe speciale de solidaritate, de 3% pe venituri mai mari de 300.000 de euro şi modificarea vârstei de pensionare în cazul femeilor de la 60, la 65 de ani.
În acelaşi context, guvernul italian a aprobat introducerea în Constituţie a unei aşa-zice "reguli de aur", privind reducerea deficitului public.
Regula tratează drepturile şi îndatoririle cetăţenilor, iar derogările de la echilibrul prevăzut vor fi permise doar în ocazii excepţionale, aprobarea lor necesitând o majoritate absolută a voturilor din Parlament.
Un al doilea proiect de lege prevede desfiinţarea provinciilor şi înlocuirea acestora cu noi entităţi administrative.
Oraşe metropolitane, ca de exemplu Roma, Milano, Napoli, Palermo şi uniuni de comune, pentru provincii mai mici.
Cu toate modificările adoptate până în prezent, sindicatele şi partidele din opoziţie intenţionează să continue protestele.
Unul dintre ele va avea loc mâine, la Roma, la care vor participa şi mii de studenţi.
Manifestarea a fost anunţată de vineri, de un grup de persoane cu handicap, în scaune cu rotile, care a instalat un panou de 10 metri deasupra Pieţei Poporului din Roma.
La 15 septembrie, primarii din mai mult de 100 de oraşe vor ieşi în stradă în semn de protest faţă de măsura care prevede ca bugetele destinate comunităţilor locale să fie reduse cu 4.2 miliarde de euro în 2012 şi cu 3.2 miliarde de euro în 2013.
Săptămâna următoare se va încheia, la 16 septembrie, cu o grevă la nivel naţional, grevă organizată de sindicatele italiene, care va afecta transportul local, aerian şi naval.