Noi măsuri antiepidemice în Bulgaria #Covid-19
La o populaţie în țară de aproape trei ori mai mică față de cea a României a crescut în numărul celor internați, peste 3.800, din care 271 la secții de terapie intensivă.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 10 Noiembrie 2020, 11:55
În Bulgaria s-au luat noi măsuri antiepidemice, inclusiv plata suplimentelor salariale pentru medicii de familie.
Se pregătește deschiderea de noi secții și zone COVID în spitale și în policlinici. Sunt probleme însă cu testele și locurile din spitale.
Boiko Borisov a anunțat în urma ședinței Guvernului de ieri că sistemului medical îi va fi alocat numai pentru următoarele două luni echivalentul la 40 de milioane de euro, aceasta fără a afecta stabilitatea bugetară, datorită succeselor în combaterea contrabandei și crimei organizate.
Se va lucra astfel încât vom evita introducerea carantinei totale, a spus premierul. 25 de milioane de euro vor merge la sistemul prespitalicesc. Cu aproape 8 milioane vor fi achiziționate teste antigen suplimentare.
Din rezerva CNAS se alocă alte 8 milioane pentru plata unui supliment lunar de 500 de euro medicilor de familie. 20% din paturi în toate spitalele vor fi alocate secțiilor COVID. Nu se prevede înăsprirea măsurilor antiepidemice, a declarat ministrul muncii și politicii sociale, Denisa Saceva.
De la echivalentul a 8 la 12 euro, va fi majorat ajutorul social pe zi pentru persoanele care au devenit temporar șomeri în urma epidemiei.
La o populaţie în țară de aproape trei ori mai mică față de cea a României a crescut în numărul celor internați, peste 3.800, din care 271 la secții de terapie intensivă.
Decesele se mențin peste 50 pe zi. Restaurantele, însă, continuă să funcționeze, ca și școlile primare.
Măștile nu sunt obligatorii în spații deschise, decât în zone aglomerate, la un control practic inexistent. Din lipsă de oameni, cei puşi sub carantină sunt înștiințați prin telefon şi rareori controlați.
Numărul celor infectați este de cel puțin de două ori mai mare față de cel anunţat, pentru că testele PCR nu sunt gratuite și mulți nu și le pot permite. Pentru o treime din pensionar, un test valorează cât jumătate de pensie.
Apar probleme, pentru că internarea se poate face numai la baza unui test pozitiv. Spitalele, în multe orașe mici, dar și în centre județene au rămas, practic, fără personal în urma retragerii medicilor și asistentelor la vârsta pensionării.
Pe acest fundal, impresionează oferta proprietarilor Spitalului privat "Sfânta Sofia" de a pune la dispoziție toate cele 400 de paturi pentru persoane grav bolnave, cu condiția că statul va asigura medici şi asistente.
În fața Guvernului, ieri a avut loc un miting de protest împotriva haosului în sistemului medical. A fost organizat şi un contramiting.
(RS)