Noi măsuri anti-terorism, adoptate de Comisia Europeană
Comisia Europeană a adoptat noi măsuri pentru a întării capacitatea Europei de a se apăra în cazul atacurilor teroriste cu cu substanţe chimice, materiale explozive, arme nucleare.
06 Mai 2014, 02:09
Comisia Europeană a adoptat astăzi noi măsuri pentru a consolida capacitatea Europei de a se apăra în cazul atacurilor teroriste cu cu substanţe chimice, materiale explozive, arme biologice sau nucleare.
E vorba de atacuri cu substanţe chimice, materiale explozive, arme biologice sau nucleare.
La nivel european, există un plan de acţiune privind securitatea şi împotriva terorismului.
Acesta conţine recomandări privind prevenirea, detectarea şi răspunsul la atacurile teroriste.
Acţiunile sunt implementate prin efortul comun al statelor membre, cu ajutorul Europolului, dar şi cu ajutorul instituţiilor de cercetare şi anumiţi actori din mediul privat.
Comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, spune că Europa se confruntă cu o realitate clară, teroriştii şi organizaţiile criminale doresc să pună mâna pe arme de acest tip: explozibili, chimice, biologice şi nucleare.
Ea vorbeşte despre intensificarea activităţii factorilor de răspundere în afara graniţelor Uniunii Europene, pentru a dezvolta astfel de standarde eficiente, de detectare a acestora.
Atacurile teroriste, cum au fost cele de la Madrid, Londra, Moscova şi de la maratonul din Boston, ilustrează nivelul ridicat de inovare al atacatorilor şi uşurinţa relativă cu care aceştia pot obţine anumite materiale şi componente ce pot produce astfel de atacuri.
Tehnologie avansată, deja în folosinţă
În ceea ce priveşte detectarea, Comisia Europeană dezvăluie faptul că recent a lucrat împreună cu unităţile de poliţie belgiene şi personalul de securitate al Consiliului Uniunii Europene privind utilizarea de echipamente avansate de telefonie mobilă, de detectare a acestor materiale.
Unităţi mobile de detectare au fost utilizate şi testate în timpul recentului summit Uniunea Europeană - Africa sau Uniunea Europeană - Statele Unite şi a prezenţei la Bruxelles, cu acel prilej, a preşedintelui american, Barack Obama.
Sediul Consiliului European a fost scanat înainte şi în timpul diverselor reuniuni la nivel înalt, atât pentru detectarea ameninţărilor cu arme chimice, cu lichide şi solide explozive şi nucleare, pentru a asigura securitatea clădirilor.
De asemenea, la mai multe staţii de tren şi de metrou din Bruxelles s-au folosit metode de detectare neagresive pentru a putea descoperi explozibil, produse chimice şi nucleare.
Echipamente de detectare portabile, de dimensiuni reduse, au dat rezultate în timp real în câteva secunde.
Aceste experimente au furnizat informaţii valoroase privind modul în care ar putea fi detectate ameninţările în diferite medii cum sunt locurile publice şi infrastructura de transport.
În curând, Comisia va publica un manual de protecţie pentru civilii care circulă în aeroporturile europene prin intermediul punctelor de poliţie din acestea.
Aceste documente utile vor fi diseminate şi utilizate de către toate statele membre.