Nivelului "fericirii naţionale", măsurat în Marea Britanie
Marea Britanie vrea să devină una dintre cele cinci ţări care monitorizează oficial starea de spirit a cetăţenilor prin măsurarea nivelului fericirii naţionale, precum şi a nivelul veniturilor.
Articol de Răzvan Stancu, 15 Noiembrie 2010, 19:53
Guvernul Marii Britanii intenţionează să măsoare starea psihică şi fizică a populaţiei precum şi nivelul veniturilor, informează AP.
Se doreşte ca Marea Britanie să devină una dintre cele cinci ţări care monitorizează oficial starea de spirit a cetăţenilor.
Acest plan face parte din promisiunea din timpul campaniei a actualului prim ministru David Cameron în timpul alegerilor generale de la începutul anului, pentru a măsura nivelul subiectiv al bunăstării cetăţenilor.
Guvernul britanic va cere la 25 noiembrie statisticianului independent, Jil Matheson, să introducă noi întrebări celor incluse în sondajele existente până cel mai devreme în primăvară.
Marea Britanie îşi sondează deja cetăţenii cu privire la diferitele lor grade de satisfacţie în viaţă, dar acest indice ar putea deveni primul prin care se poate calcula oficial bunăstarea generală a ţării.
Premierul britanic, David Cameron, afirmă că eventualele rezultate le va introduce în procesul de luare a deciziilor guvernamentale pe viitor.
"Scopul este să se producă un set de date actualizat", care să fie publicat cu o frecvenţă ce urmează să fie decisă şi care să "evalueze starea psihică şi fizică a persoanelor care locuiesc în Marea Britanie", a declarat o sursă guvernamentală.
Guvernul efectuează deja sondaje cu privire la gradul de sactisfacţie faţă de nivelul de trai al cetăţenilor, dar experţii susţin că inovaţia este că noile teste vor conţine întrebări mai subiective, iar eşantionul va fi mai extins.
De asemenea preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anunţat anul trecut că doreşte să includă fericirea şi bunăstarea în măsurarea progresului economic în Franţa.
Canada a dezvoltat, de asemenea, un index naţional al bunăstarii, un concept iniţiat de către regatul din Bhutan.
Anchetele efectuate de canadieni conţin întrebări subiective precum "Cât de mult îţi place viaţa ta?".