Nicolas Sarkozy spune că vrea reducerea numărului de deputaţi
Stafful electoral al lui Nicolas Sarkozy recunoaşte că dacă până la 15 martie acesta nu câştigă puncte suplimentare în sondaje, şansele lui de a obţine un al doilea mandat pot fi mici.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 08 Martie 2012, 07:57
Caracterul prezindeţial al celei de-a Cincea Republici Franceze face ca duelul pentru ocuparea fotoliului de la Elysée să fie dus pe orice palier şi să capete accente diverse.
Pe zi ce trece, săbiile se ascut în campania electorală prezidenţială franceză, candidaţilor la cea mai înaltă funcţie în stat rămânându-le la dispoziţie doar aproximativ o lună şi jumătate pentru a-i convinge pe alegători.
Presa dă publicităţii pe bandă rulantă sondaje de opinie care îl dau în continuare învingător pe socialistul François Hollande, care în primul tur ar câştiga 30% din sufragii, urmat de actualul şef al statului, Nicolas Sarkozy, 28%, de Marine Le Pen, liderul extremei drepte, 15%, şi de François Bayrou, de centru, 13%.
Între primii doi clasaţi lupta este acerbă, cu atât mai mult cu cât este ştiut că în prima jumătate a lunii martie intenţiile de vot ale francezilor se cristalizează.--fb1
Or, aşa cum recunoaşte stafful electoral al lui Nicolas Sarkozy, dacă până la 15 martie acesta nu câştigă puncte suplimentare în sondaje, şansele lui de a obţine un al doilea mandat pot fi mici.
Oferta lui Nicolas Sarkozy
De aceea, miercuri seara, într-o emisiune de trei ore la televiziunea publică France 2, Nicolas Sarkozy a încercat să-i convingă pe francezi prin propunerile făcute: crearea unui impozit pe beneficiile marilor grupuri franceze cotate la bursă, reducerea numărului de deputaţi sau, în plan extern, impulsionarea procesului de pace din Orientul Mijlociu.
În ciuda criticilor că doreşte să atragă de partea sa electoratul extremei drepte, Nicolas Sarkozy a alocat un spaţiu special problemei imigraţiei, promiţând înjumătăţirea numărului de imigranţi.
"În privinţa regrupării familiale şi a obţinerii unei vize în baza căsătoriei cu un cetăţean francez, vom pune condiţii de venit, nu poate fi adusă toată familia decât dacă aceasta are din ce trăi. Vor şi condiţii legate de existenţa unei locuinţe. În fine, vom pretinde trecerea unui examen în consulate pentru toţi cei care vor dori să se alăture familiei. Un examen de limbă şi de cunoaştere a valorilor Republicii, acest examen urmând să nu fie aplicat copiilor sub 16 ani. Pentru o bună integrare a imigranţilor, numărul lor cred că trebuie înjumătăţit, adică să trecem de la 180 de mii la 100 de mii pe an", a declarat Nicolas Sarkozy.
Aproape şapte francezi din zece cred că în actuala campanie electorală prezidenţială candidaţii sunt mai degrabă preocupaţi să se lupte între ei pentru întâietate decât să dezbată adevăratele probleme care ar trebui rezolvate.
Campanie "fără adevăratele probleme ale francezilor"
Este şi părerea socialistului François Hollande după prestaţia de miercuri a adversarului său de dreapta.
"Cred că la un moment dat, fracenzii doresc să vorbim despre ei, nu despre cel care pretinde că doreşte să fie viitorul lor preşedinte. Nu cred că Nicolas Sarkozy şi-a recunoscut greşelile, ci a explicat doar care era situaţia lui personală în 2007", spune François Hollande.
Câteva scurte precizări se impun: cota de popularitate extrem de scăzută a şefului statului este cauzată şi de o serie de derapaje la început de mandat.
Printre ele, sărbătorirea victoriei la prezidenţialele din 2007 la cel mai luxos restaurant din Paris, regretată miercuri şi pusă de Nicolas Sarkozy pe seama neînţelegerilor familiale de la vremea respectivă, neînţelegeri care au culminat cu divorţul de cea de-a doua soţie.
Or, astfel de regrete, care se adaugă ideilor şi propunerilor electorale, precum şi polemicile inerente unei lupte crâncene şi încrâncenate, punctează campania electorală prezidenţială franceză.