Nicolae Timofti a amânat desemnarea unui premier al Republicii Moldova
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care urma să desemneze vineri un candidat pentru funcţia de premier, a amânat luarea unei decizii pentru mâine la prânz.
Articol de Corneliu Rusnac, Radio Chişinău, 21 Decembrie 2015, 07:18
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care urma să desemneze vineri un candidat pentru funcţia de premier, a amânat luarea unei decizii pentru mâine la prânz.
Şi-a motivat decizia prin solicitarea reprezentanţilor formaţiunilor aşa-numite pro-europene care au motivat că au nevoie de mai multe discuţii pentru a ajunge la un consens în privinţa candidatului la funcţia de prim-ministru.
Nicolae Timofti a avut vineri o nouă întrevedere cu reprezentanţii celor patru partide din Parlamentul de la Chişinău care se declară pro-europene.
După această întrevedere urma să fie desemnat premierul, însă deoarece partidele respective nu au reuşit să ajungă la consens, Nicolae Timofti le-a solicitat să continue discuţiile până astăzi la ora 14.00, după care ar urma să aibă loc o nouă întrevedere.
Nu se ştie dacă în acest sfârşit de săptămână au avut loc sau nu discuţii între liderii acestor partide.
Principala problemă invocată şi după ultima întrevedere este cine va desemna candidatul la funcţia de şef al guvernului.
Acest drept şi-l revendică PLD, ai cărui reprezentaţi au deţinut funcţia de prim-ministru în ultimii şase ani, dar şi Partidul Democrat care invocă faptul că în prezent deţine cele mai multe locuri în Parlament dintre partidele pro-europene.
Anterior, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, s-a arătat sceptic că până luni s-ar putea ajunge la un compromis, iar Partidul Popular European a anunţat că în general s-ar putea retrage de la negocieri.
Guvernul Streleţ a fost demis la 29 octombrie cu voturile deputaţilor socialişti şi comunişti aflaţi în opoziţie, dar şi ale celor democraţi care făceau parte din coaliţia aflată la putere.
Potrivit Constituţiei, Parlamentul de la Chişinău mai are la dispoziţie ceva mai mult de o lună pentru a învesti noul guvern.
În caz contrar va fi dizolvat şi vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.