News of the World dispare în urma scandalului interceptărilor
Ediţia de duminică a tabloidului News of the World va fi ultima care va apărea pe piaţă. Tabloidul se află în centrul scandalului legat de ascultarea ilegală a telefoanelor.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 07 Iulie 2011, 20:21
Conducerea trustului News International a anunţat joi că va închide redacţia tabloidului News of the World, care se află în centrul scandalului legat de ascultarea ilegală a telefoanelor.
Ediţia de duminică va fi ultima care va apărea pe piaţă, fondurile rezultate din vânzări urmând să fie donate unor organizaţii de caritate, au precizat reprezentanţii companiei.
Potrivit informaţiilor apărute în presă britanică, mai mulţi ofiţeri de poliţie ar fi primit mită din partea jurnaliştilor de la News of the World pentru a le oferi informaţii confidenţiale.
Detaliile acestor plăţi, care ar însuma zeci de mii de lire sterline, le-ar fi fost oferite anchetatorilor chiar de conducerea organizaţiei News International, sub aripa căreia se află tabloidul incriminat.
Sir Paul Stephenson, şeful poliţiei metropolitane, susţine că o anchetă independentă este absolut "necesară şi inevitabilă".
"Această trebuie să stabilească de ce precedenta anchetă a poliţiei nu a descoperit nimic în neregulă. Investigaţiile trebuie să scoată la lumina relaţiile dintre presă şi poliţie şi care sunt nivelurile de corupţie.
"Aş fi un conducător naiv, dacă aş crede că din 55 de mii de angajaţi, niciunul nu este corupt, dar sunt dispus să-i găsesc pe cei care au acceptat banii şi să-i aduc în faţă justiţiei" a declarat şeful poliţiei metropolitane.
Ziarele de la Londra scriu că plăţile către ofiţerii de poliţie ar fi fost făcute cu aprobarea fostului editor şef, Andy Coulson, care mai târziu a devenit purtător de cuvânt al premierului David Cameron.
Opoziţia îl acuză pe premierul Cameron
Andy Coulson a demisionat din cauza acestui scandal în urmă cu câteva luni, însă opoziţia laburistă acuză în continuare legăturile apropiate pe care primul ministru le are cu reprezentanţi ai trustului News International.
"În timp ce asistăm la cel mai mare scandal din istoria presei moderne, care se agravează pe zi ce trece, mă tem că premierul nu a dat dovadă de autoritatea necesară", a spus liderul laburist, Ed Milliband.
"Pentru ca publicul să mai aibă încredere în el ar trebui să accepte că a făcut o greşeală catastrofală atunci când l-a adus pe Andy Coulson în echipa lui", a adăugat acesta.
Ed Milliband i-a cerut, de asemenea, premierului, să împiedice preluarea companiei BskyB de către News International, pentru a evita ca aceasta să capete o influenţă foarte mare pe piaţă media britanică, însă David Cameron a lăsat să se înţeleagă că nu va interveni în acest proces.
Practici "inacceptabile şi regretabile"
Proprietarul News International, magnatul Rupert Murdoch, a transmis un comunicat de presă în care condamnă practicile folosite de angajaţii săi, pe care le consideră "inacceptabile şi regretabile".
În schimb, magnatul a refuzat să-i retragă sprijinul directoarei executive a News Internaţional, Rebekah Brooks, care este şi o apropiată a premierului David Cameron.
În timpul unei anchete parlamentare derulată în urmă cu câteva luni, ea admitea că angajaţii trustului au oferit bani poliţiei, însă fără a încălca legea.
Scandalul interceptării ilegale de convorbiri telefonice a izbucnit în urmă cu câţiva ani.
Iniţial, s-a crezut că este vorba de un caz izolat al unui reporter al News of the World care a acţionat pe cont propriu, însă informaţiile apărute în ultima perioadă sugerează că practica ar fi fost folosită pe scară largă în cadrul organizaţiei.
Pe lângă telefoanele unor politicieni sau ale unor vedete, ar fi fost ascultate şi mesajele transmise de rudele victimelor atentatelor teroriste din 2005, cele ale rudelor soldaţilor decedaţi în Afganistan şi ar fi fost accesate telefoanele victimelor unor crime, în căutarea de informaţii exclusive.