News International, implicată în interceptări telefonice
Compania patronată de miliardarul Rupert Murdoch, News International, şi-a cerut scuze public pentru interceptările telefonice şi a anuntat că a pregătit compensaţii de 20 de milioane de lire sterline.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 10 Aprilie 2011, 14:34
Avocaţii a două dintre victimele scandalului de interceptare a telefoanelor de către jurnaliştii tabloidului News of the World au declarat că scuzele publicaţiei şi ofertele de recompensare nu sunt îndeajuns.
Mai mult, avocatul actriţei Siena Miller a precizat că procesul intentat de aceasta va continua, în timp ce reprezentantul legal al publicistului Nicola Phillips a anunţat că acesta a respins o ofertă din partea ziarului.
Secretarul de stat Danny Alexander a declarat pentru BBC că acest scandal este "ruşinos" şi a cerut ca ancheta poliţiei să continue alături de acţiunile în instanţă ale victimelor.
Danny Alexander a precizat însă că acest scandal nu ar trebui să afecteze încercarea trustului News Corps de a prelua compania BSkyB, lărgindu-şi astfel influenţa pe piaţa media britanică.
News of the World şi-a prezentat în ediţia sa de vineri scuzele faţă de acest scandal care se întinde pe durata a câţiva ani.
Conducerea ziarului consideră că astfel de lucruri "nu ar fi trebuit să se întâmple" pentru că "au fost şi rămân inacceptabile".
Compania News International a recunoscut că sunt cel puţin opt victime ale interceptărilor telefonice.
Mai mult, compania News International a precizat că a pregătit 20 de milioane de lire sterline drept compensaţii pentru prejudiciile create.
Rupert Murdoch ar fi încercat să muşamalizeze scandalul
De asemenea, publicaţia "The Observer" scrie că patronul trustului, multimiliardarul Rupert Murdoch, şi-ar fi folosit influenţa sa politică pentru a încerca să muşamalizeze acest scandal.
Ziarul citează un fost secretar de stat din precedentul guvern laburist care a declarat că Rupert Murdoch i-ar fi transmis fostului premier Gordon Brown câteva mesaje prin intermediari, în care îi cerea acestuia să încerce să reducă presiunile politice.
Gordon Brown a refuzat să facă vreun comentariu, dar nici nu a negat această variantă.
În prezent există 24 de plângeri împotriva tabloidului News of the World.
În 2007, prima anchetă a poliţiei a dus la condamnarea corespondentului regal din acea perioadă, Clive Goodman, şi a detectivului particular, Glenn Mulcaire.
Săptămâna aceasta poliţia a reţinut alte două persoane.
E vorba de reporterul Neville Thurlbeck şi de fostul editor Ian Edmonson.
Cei doi au fost eliberaţi pe cauţiune până în septembrie, fiind bănuiţi că ar interceptat ilegal mesaje telefonice.
Interceptări ale convorbirilor telefonice ale familiei regale
Scandalul convorbirilor telefonice interceptate de hackeri a izbucnit în urmă cu câţiva ani când s-a dovedit că un reporter al tabloidului News of the World folosea această metodă pentru a intra în posesia unor informaţii confidenţiale.
Corespondentul care se ocupa de Casa Regală, Clive Goodman, a fost condamnat în 2007 la patru luni de închisoare pentru că a interceptat ilegal convorbiri telefonice şi mesaje care priveau membrii familiei regale.
Detectivul particular Glenn Mulcaire a fost de asemenea întemniţat pentru accesarea ilegală a telefoanelor unor politicieni sau celebrităţi, cum ar fi parlamentarul Simon Hughes sau fotomodelul Elle Macpherson.