Nerespectarea valorilor UE "va fi sancţionată"
PE a adoptat o rezoluţie prin care cere Comisiei Europene să creeze un sistem de monitorizare a modului în care statele membre respectă valorile fundamentale ale Uniunii.
Articol de Radiojurnal, 27 Februarie 2014, 20:59
Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluţie prin care cere Comisiei Europene să creeze un sistem de monitorizare a modului în care statele membre respectă valorile fundamentale ale Uniunii, între care statul de drept, şi să instituie sancţiuni pentru ţările care încalcă aceste valori.
Deputaţii europeni propun ca aceste sancţiuni să meargă până la îngheţarea fondurilor comunitare.
Rezoluţia, adoptată cu 312 de voturi "pentru", 244 "împotrivă" şi 27 de abţineri, analizează respectarea drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană în 2012 şi constată că în toate statele Uniunii există încălcări ale valorilor, principiilor şi legislaţiei comunitare.
Comisia Europeană ar trebui să stabilească "imediat" un nou sistem de monitorizare a respectării criteriilor de aderare la UE, cunoscute drept "criteriile de la Copenhaga", în mod constant şi obiectiv, se arată în text, transmite Agerpres.
Acest nou "mecanism Copenhaga" ar fi utilizat pentru a stabili indicatori, recomandări obligatorii şi pentru a impune penalizări, cum ar fi îngheţarea fondurilor UE, pentru ţările care încalcă aceste criterii.
Monitorizarea trebuie să aibă loc în mod obiectiv, evitând standardele duble, se notează în rezoluţia.
De asemenea, eurodeputaţii au propus revizuirea articolului 7 din Tratat, respectiv a regulilor care stabilesc dacă există un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE într-un stat membru, în scopul de a diferenţia clar între etapele de 'risc' şi 'încălcare'.
Pentru a preveni încălcările valorilor UE pe termen lung, eurodeputaţii solicită şi crearea unei "Comisii Copenhaga" formată din experţi independenţi de înalt nivel în domeniul drepturilor fundamentale.
Rezoluţia subliniază nevoia de a proteja minorităţile naţionale, grupurile lingvistice regionale şi regiunile constituţionale la nivel UE şi de a crea un sistem de monitorizare bazat pe exemplul strategiilor naţionale pentru romi.
Minorităţile naţionale reprezintă 10% din populaţia UE, se arată în rezoluţie.