Neînţelegeri între Rusia şi Comisia Europeană
Comisia Europeană a solicitat Rusiei să-şi retragă imediat interdicţia privind importurile de legume din ţările Uniunii, Măsura a fost impusă joi de Moscova în contextul epidemiei cauzate de bacteria E.Coli.
03 Iunie 2011, 19:42
Comisia Europeană a solicitat Rusiei să-şi retragă imediat interdicţia privind importurile de legume din ţările Uniunii, care a fost impusă joi de Moscova în contextul epidemiei cauzate de bacteria E.Coli.
Rusia a pus Uniunii Europene patru condiţii în ceea ce priveşte clarificarea situaţiei, pentru a reautoriza importurile de legume din Europa.
Aceste condiţii sunt identificarea agentului patogen al bolii infecţioase, stabilirea cauzei infecţiei, indicarea factorilor de propagare, dacă se transmite prin alimente, aer, apă, ş.a.m.d., luarea sub control a epidemiei şi încetarea creşterii numărului de îmbolnăviri.
Pentru anularea interdicţiei, Rusia aşteaptă confirmări oficiale îndeplinirii acestei condiţii din partea autorităţilor competente naţionale şi europene.
Rusia a respins astfel protestul ce a fost exprimat ieri de Comisia Europeană o dată cu solicitarea de a ridica imediat embargoul.
În replică, şeful reprezentanţei UE la Moscova, Fernando Valenzuela, a avertizat, vineri, că interzicerea importului de legume din UE contravine criteriilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului(OMC), deşi a ţinut să afirme că nu ar lega această problemă de aderarea Rusiei la organizaţie.
Finalizarea în acest an a procesului de aderare la OMC, care durează de peste un deceniu şi jumătate, este una din plriorităţile declarate ale conducerii de la Moscova.
Fernando Valenzuela a subliniat totuşi că importul de legume din UE în Rusia, a cărui valoare se ridică la 600 de milioane de euro, este foarte importantă pentru relaţiile dintre cele două părţi.
Apelurile şi avertismentele UE nu au produs până acum efectele scontate.
Preşedinta Comitetului pentru Sănătate al Dumei de Stat, Olga Borzova, a susţinut embargoul, declarând că cel mai important este să fie apărată sănătatea cetăţenilor şi să nu se permită propagarea în Rusia a unei asemenea infecţii periculoase.
Gennadi Onişenko a declarat, la rândul său, că, dacă UE are ambiţia să pretindă explicaţii din partea Rusiei, atunci şi Rusia va cere explicaţii din partea UE, ridiculizând din nou autorităţile medicale din Europa pentru incompetenţă şi neprofesionalism, deoarece, spune medicul sanitar şef al Rusiei, într-o lună de zile situaţia s-ar fi lămurit până şi în Africa.
Gennadi Onişenko este cunoscut ca principalul purtător de cuvânt al Rusiei în războaiele alimentaro-sanitare purtate de-a lungul ultimului deceniu cu Polonia, Republica Moldova sau Georgia, pentru a le aminti doar pe cele ce au avut serioase cauze şi efecte politice.
Deocamdată, principala problemă este dacă scandalul va putea fi aplanat până pe 9 iunie, când se deschide summitul Rusia - UE, la care Moscova aşteaptă, între altele, relaxarea regimului de vize cu UE.