Negocierile privind Transnistria "vor fi reluate"
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, salută reluarea la nivel oficial a discuţiilor legate de teritoriul separatist Transnistria însă se arată sceptic în ceea ce priveşte finalitatea tratativelor.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 22 Septembrie 2011, 20:01
Negocierile în chestiunea teritoriului separatist Transnistria vor fi reluate, fiind vorba de discuţii oficiale şi fără precondiţii.
Decizia a fost anunţată de mai mulţi oficiali din Republica Moldova, printre care premierul Vlad Filat şi ministrul de externe, Iurie Leancă.
Cei doi lideri au declarat pentru Radio România că hotărârea a fost luată la Moscova în cadrul unor consultări între experţi.
Negocierile se poartă în aşa-numitul format "5+2", adică Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, Uniunea Europeană şi Statele Unite drept observatori, şi bineînţeles Republica Moldova şi Transnistria, ca părţi implicate în conflict.
Un comunicat al executivului spune că decizia adoptată joi la Moscova reprezintă rezultatul logic al eforturilor din ultimii ani depuse de toţi participanţii la procesul de reglementare.
Comunicatul remarcă rolul important al observatorilor din partea Federaţiei Ruse, Ucrainei şi OSCE, dar şi a Uniunii Europene şi Statelor Unite, contactele personale dintre premierul moldovean Flad Filat şi liderul transnistrean Igor Smirnov, pe care le-au avut în ultimele luni la meciurile de fotbal, precum şi eforturile guvernului german privind consolidarea măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol.
Comunicatul precizează că următoarea întrevedere oficială în formatul "5+2", a cărei dată nu a fost încă convenită, va fi dedicată stabilirii principiilor şi a agendei negocierilor.
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, salută reluarea la nivel oficial a discuţiilor pe Transnistria însă se arată scpetic în ceea ce priveşte finalitatea tratativelor.
"Salutăm, dar nu cred că o să dea rezultate, fiindcă Transnistria este parte componentă a formatului în calitate de membru şi ea decide totul: să se întrunească formatul, să nu se întrunească, să aibă loc discuţii...", a declarat Mihai Ghimpu.
Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, spune că momentul nu este unul foarte favorabil pentru identificarea de soluţii.
"Fundalul acestor negocieri este unul nu prea pozitiv. În Republica Moldova criză, acolo la Transnistria alegeri, la Moscova alegeri, nu-i terenul foarte fertil", a afirmat Dumitru Diacov.
Analistul politic Roman Mihăeş este sceptic în ceea ce priveşte identificarea în viitorul apropiat a unei soluţii pentru Transnistria, cel puţin atâta timp cât în fruntea administraţiei de la Tiraspol se află Igor Smirnov.
"Sunt pesimist. Nu cred că împreună cu Smirnov vom putea să reglementăm acest moment. Poate cu alt şef al administraţiei de la Tiraspol. Smirnov poate că şi a fost nevoit să accepte reluarea negocierilor pentru că este presat de Federaţia Rusă, este presat de Occident, însă sunt convins că va tergiversa acest proces la nesfârşit.
"În orice moment Smirnov poate să facă ca în 2006, să se retragă din procesul de negocieri, să invoce orice motiv absolut. Cu Smirnov nu ai nicio perspectivă. Nu ştii cu ce vine el la negocieri. El poate să vină la negocieri cu un tratat de prietenie între Republica Moldova şi Transnistria, cum i-a înmânat lui Voronin, dacă vă aduceţi aminte", a mai declarat analistul politic.
Roman Mihăeş mai spune că reluarea tratativelor pe Transnistria, întrerupte acum cinci ani, va fi în mod sigur prezentată ca un succes al guvernului Filat şi indiscutabil va fi contabilizată în eventualele alegeri anticipate care ar putea să urmeze în Republica Moldova.