Negocierile privind acordul de liber schimb SUA-UE, la start
Vor fi discutate teme deosebit de sensibile, aflate în divergenţă şi, potrivit presei americane, dezbaterile ar putea dura mai mulţi ani. Negocierile au început la Washington.
09 Iulie 2013, 10:05
La Washington au început negocierile pe tema unui acord de liber schimb între Statele Unite şi Uniunea Europeană, care să înlăture barierele în comerţul dintre cele două părţi.
Vor fi discutate teme deosebit de sensibile, aflate în divergenţă şi, potrivit presei americane, dezbaterile ar putea dura mai mulţi ani.
Aceste negocieri au loc şi într-o perioadă delicată a relaţiilor dintre cele două părţi, pe fondul recentelor dezvăluiri privind spionajul american asupra europenilor.
Dacă se va ajunge la un numitor comun şi acordul va fi semnat, va fi cel mai mare acord comercial din istorie care va duce, printre altele, la costuri scăzute pentru companiile care vor face afaceri peste ocean.
Estimările analişilor spun că punerea în practică a unui astfel de acord ar duce la creşterea comerţului transatlantic cu peste o sută sau chiar 200 de miliarde de dolari pe an.
Discuţii aprinse privind politica agricolă şi protecţia datelor personale
Printre temele care vor fi dezbătute aprins, potrivit jurnaliştilor americani, sunt politicile agricole şi protecţia datelor personale.
Spre exemplu, în domeniul agricol, Uniunea Europeană este foarte sceptică la adresa organismelor modificate genetic, în timp ce Statele Unite nu au în mare măsură o problemă cu ele.
În ceea ce priveşte confidenţialitatea datelor personale, UE are reguli mai stricte decât Statele Unite, iar cei care pledează în favoarea unei mai bune protecţii a intimităţii se tem că în cadrul negocierilor privind acordul de liber schimb UE ar putea fi forţată să renunţe la o parte din reglementările în domeniu.
Dezbaterile vin şi în contextul informaţiilor dezvăluite de Edward Snowden privind programele de monitorizare ale Agenţiei Naţionale de Securitate, inclusiv cele referitoare la supravegherea mai multor ambasade europene.
Franţa a pledat pentru suspendarea temporară a negocierilor, având în vedere dezvăluirile, dar în cele din urmă acestea nu au fost reprogramate.