Negocierile postelectorale din R. Moldova continuă
La Chişinău, democraţii şi comuniştii ar putea ajunge la o înţelegere, în timp ce liberalii se pronunţă pentru refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană.
Articol de Cătălin Gomboş, 07 Decembrie 2010, 20:03
În Republica Moldova, la opt zile de la alegerile legislative anticipate, varianta unei coaliţii de guvernare între comunişti şi Partidul Democrat pare a se contura tot mai puternic.
Negocierile dintre liderii celor două formaţiuni politice par până la această oră, cele mai avansate.
Democraţii susţin că vor continua negocierile cu toate partidele, dar adaugă că oferta comuniştilor este una tentantă pentru PD.
După prima întâlnire de două ore duminică, la reşedinţa ambasadorului rus, împreună cu şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Naraskin, reprezentanţii PCRM şi PD au avut o rundă de negocieri şi marţi.
La sfârşitul acesteia, preşedintele PD, Marian Lupu a afirmat că cele două formaţiuni au foarte multe în comun, atât în ceea ce priveşte politica internă, cât şi cea externă, unde Rusia ar trebui să fie partener strategic fără a se renunţa la integrarea europenă.
"La nivel de principii şi priorităţi vreau să vă spun că, practic, nu constat divergenţe de opinii, deci am găsit o consonanţă zic eu, aproape deplină", a declarat Marian Lupu.
Reprezentanţii PD şi PCRM au afirmat că încă nu au ajuns la o înţelegere şi nici nu s-a convenit vreo împărţire a funcţiilor, însă liderul PCRM, Vladimir Voronin a dat de înţeles că subiectul a fost atins
"S-a discutat problema necesităţii de a depăşi criza politică care se prelungeşte în jurul a doi ani de zile. S-au discutat variantele posibile de a ne pregăti către deschiderea Parlamentului, care propuneri, cu ce candidaturi, cu ce concept", susţine Vladimir Voronin.
Alianţa pentru Integrare Europeană ar putea fi refăcută
După ce în primele zile după alegeri s-a limitat mai mult la tatonări, luni, primul ministru Vlad Filat al cărui partid a obţinut cele mai multe mandate după PCRM, s-a pronunţat ferm în favoarea reformării Alianţei pentru Integrare Europeană, iar o zi ma târziu, a făcut publică oferta PLDM.
Acesta din urmă păstrează funcţia de prim-ministru, liberalilor le revine cea de preşedinte al Parlamentului, iar democraţilor cea de preşedinte
"Este o ofertă conformă opţiunii exprimate de cetăţeni la data de 28 noiembrie şi totodată o ofertă care corespunde intereselor de dezvoltare a Republicii Moldova ca stat democratic şi european", a afirmat Vlad Filat .
Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a fost singurul care a răspuns ofertei lui Vlad Filat, criticând însă faptul că aceasta a fost transmisă prin intermediul presei:
"E un pas bun. Întârziată un pic, oferta. De aceea credem că urgent trebuie să ne aşezăm la masă, dar în cazul în care o să ne comportăm aşa cum ne-am comportat în aceste opt zile bând ceai doar, comunicând prin intermediul mass-media, eu cred că răbdarea cetăţenilor o să dispară şi ar fi păcat pentru că este ultima lor speranţă", a spus acesta.
În cazul acceptării variantei propuse de Vlad Filat, în Republica Moldova s-ar putea repeta scenariul de după alegerile din iulie 2009 când Alianţa pentru Integrare Europeană nu a reuşit să-l aleagă pe Marian Lupu preşedinte.
Acum, Alianţei îi lipsesc două voturi, în timp ce unei coaliţii PCRM-PD i-ar lipsi patru.