Negocierile pentru numirile în cele mai importante funcții din instituțiile europene
La Bruxelles va începe în această după-amiază Consiliul European, în care șefii de stat sau de guverne ai statelor membre vor continua negocierile pentru numirile în cele mai importante funcții din instituțiile europene.
Articol de Radio România Actualităţi, 27 Iunie 2024, 14:01
La Bruxelles va începe în această după-amiază Consiliul European, în care șefii de stat sau de guverne ai statelor membre vor continua negocierile pentru numirile în cele mai importante funcții din instituțiile europene ca urmare a alegerilor europarlamentare.
Alte subiecte vizează sprijinul pentru Ucraina, agenda strategică pentru următorii cinci ani, precum și situația din Orientul Mijlociu. În tot acest moment, tot la Bruxelles, cele trei grupuri politice care formează majoritatea din Parlamentul European s-au reunit separat pentru o ultimă discuție în privința poziției pe care o vor adopta în negocierea funcțiilor europene.
Bogdan Isopescu are detalii: ”Grupul popularilor, cel al socialiștilor și grupul Renew discută în acest moment separat despre pozițiile de negociere pe care le vor avea în revendicarea pozițiilor înalte din instituțiile europene. La discuțiile socialiștilor europeni participă și premierul Marcel Ciolacu. Ulterior, va începe summitul european la care va participa și președintele României, Klaus Iohannis.
Ultimele discuții pentru posturile europene arată că Ursula von der Leyen va rămâne președinte al Comisiei Europene, António Costa va relua Consiliul, Kaja Kallas va fi noul șef al diplomației europene, iar Roberta Metsola va rămâne în fruntea Parlamentului comunitar.
Un alt subiect al consiliului este sprijinul financiar și militar pentru Ucraina, iar în cadrul întâlnirii liderii vor discuta și cu preşedintele Zelenski despre situația de pe front. În cele două zile ale summitului va fi adoptată și agenda strategică a Uniunii Europene pentru următorii cinci ani, iar aici președintele României va pleda pentru o nouă abordare strategică a Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei, dar și a perspectivei aderării Ucrainei și Republicii Moldova în următorii cinci ani. Şi tot pe fondul extinderii, subiectul reformei interne a Uniunii este parte a agendei strategice.” /editor Florin Lepadatu/