Negocierile pentru formarea guvernului, în impas la Chişinău
Curtea Constituţională trebuie să verifice legalitatea hotărârii prin care, după revocarea fostului preşedinte al parlamentului a fost instituit interimatul pentru această funcţie.
Articol de Vasile State, Radio Chişinău, 21 Mai 2013, 14:52
La Chişinău, negocierile privind formarea unui nou guvern proeuropean par să fi intrat în impas, pe fundalul disputelor interne din cadrul fostei alianţe de guvernare. Incertitudinea este alimentată şi de ultimele decizii ale Curţii Constituţionale, care a declarat nule mai multe hotărâri ale parlamentului.
Judecătorii Curţii urmează să se pronunţe marţi pe marginea legalităţii deciziei deputaţilor de la Chişinău prin care a fost instituit interimatul funcţiei de preşedinte al Parlamentului.
Curtea Constituţională de la Chişinău trebuie să verifice marţi legalitatea hotărârii prin care, după revocarea liderului democrat Marian Lupu din postul de preşedinte al Parlamentului, a fost instituit interimatul acestei funcţii.
Acestea şi alte câteva hotărâri au fost adoptate acum câteva săptămâni cu voturile deputaţilor liberal-democraţi şi a celor comunişti. Luni, judecătorii Curţii au invalidat şi hotărârea prin care a fost destituit procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin.
Aceasta a fost, se pare, parte a înţelegerii dintre Partidul Democrat şi cel Liberal-Democrat, în cursul negocierii eşuate de instalare a unui guvern în frunte cu ex-premierul Vlad Filat, numai că după aceasta, liberal-democraţii lui Filat, cu sprijinul comuniştilor, l-au demis pe procuror.
Negocieri politice
Restabilit în funcţie, Corneliu Gurin a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Procuratura Generală nu trebuie să fie obiectul unor negocieri politice.
"Eu am acceptat această funcţie în condiţii care nu aveau legătură cu nicio negociere. O instituţie de o asemenea importanţă nu trebuie să fie folosită de nimeni ca monedă de schimb pentru diferite negocieri politice", spune Corneliu Gurin.
Premierul desemnat, Iurie Leancă, a anunţat cu puţin timp în urmă că Partidul Liberal-Democrat a prezentat colegilor din Partidul Democrat şi grupului de liberali reformatori proiectul de acord care va sta la baza noii coaliţii proeuropene de guvernare.
Analiştii de la Chişinău sunt însă rezervaţi în privinţa şanselor ca un nou guvern să fie votat în contextul ultimelor evoluţii politice.