Negocierile directe, "ultima şansă de pace"
Secretarul de stat american Hillary Clinton a avertizat ca s-ar putea ca negocierile directe de pace lansate la 2 septembrie la Washington după aproape doi ani de blocaj, sa fie ultima şansă de pace intre israelieni si palestinieni.
13 Septembrie 2010, 09:57
Înainte de a pleca spre Orientul Mijlociu, însoţită de emisarul special în regiune George Mitchell , secretarul de stat Hillary Clinton a avertizat că s-ar putea ca negocierile directe de pace lansate la 2 septembrie la Washington după aproape doi ani de blocaj, să fie ultima şansă de pace între israelieni şi palestinieni.
Într-un semnal clar al participării americane active şi la nivel înalt în procesul de pace din Orientul Mijlociu, doamna Clinton se va întâlni marţi, în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh cu primul ministru israelian Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas pentru a continua convorbirile miercuri, la Ierusalim.
Se aşteaptă ca în această a doua rundă de convorbiri directe dupa lansarea lor la 2 septembrie la Washington, principala problemă să fie cea a construcţiilor evreiesti, în legătură cu care ambele părţi au poziţii foarte tranşante.
Oficialii israelieni spun că nu vor extinde moratoriul asupra construcţiilor dincolo de 26 septembrie, când acesta expiră, iar palestinienii avertizează că vor părăsi convorbirile dacă israelienii vor continua să construiască în teritoriile ocupate.
26 septembrie, "zi importantă pentru soarta procesului de pace"
De aceea, preşedintele Obama a arătat că misiunea secretarului de stat Hillary Clinton este aceea de a-i convinge pe liderii israelieni şi palestinieni "să înceapă să ia în considerare cum se pot ajuta unii pe ceilalţi pentru a reuşi."
Se aşteaptă ca preşedintele însuşi să reia negocierile cu liderii israelian şi palestinian săptămâna viitoare la New York, unde aceştia vor participa la sesiunea Adunării Generale ONU.
Analiştii spun că problema construcţiilor evreieşti nu va fi soluţionată în timpul vizitei secretarului de stat american, dar că negocierile de săptămână aceasta ar putea veni cu sugestii care să asigure continuarea lor.
Ei mai arată că nu marţi şi miercuri vor avea loc convorbirile cruciale pentru soarta procesului de pace ci în preajma sfârşitului moratoriului, la 26 septembrie, când ar putea exista riscul unui eşec abrupt al acestora.
Aceiaşi analişti se întreabă dacă echipa condusă de d-na Clinton va avea un rol mai curând de observator sau dacă se va implica mai direct în negocierile de săptămâna aceasta.
Negocierile directe au ca obiectiv soluţionarea, într-un an de zile, a problemei esenţiale a securităţii Israelului, a celei a graniţelor unui stat palestinian, a refugiaţilor palestinieni şi a viitorului statut al Ierusalimului.