Negocierile dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali vor continua joi
Christine Lagarde a dat asigurări că nu doreşte ca Grecia să părăsească zona euro şi că nu crede într-o explozie a zonei euro.
25 Iunie 2015, 06:51
La Bruxelles a început în cursul serii o reuniune, catalogată ca fiind crucială, a miniştrilor de Finanţe din zona euro, care sperau să încheie un acord pentru a evita intrarea Greciei în incapacitate de plată la sfârşitul lunii iunie.
Momente tensionate în legătură cu situaţia Greciei. Psihodrama, cum o numesc mulţi jurnalişti de aici, continuă, şi aceasta pentru că în mai puţin de o oră reuniunea s-a încheiat fără un acord, iar miniştrii zonei euro au convenit să aibă o nouă reuniune joi, la ora 14:00, ora Bucureştiului.
Aşteptată cu mult interes şi cu un optimism în creştere după summitul zonei euro de luni seară, reuniunea miniştrilor de Finanţe din această ţară a debutat cu tensiuni şi informaţii contradictorii venite din ambele părţi: de la guvernul elen, dar şi de la creditorii Greciei.
Trebuie precizat că reuniunea din această seară a miniştrilor din zona euro a fost convocată încă de luni, când a avut loc ultima întâlnire a miniştrilor de Finanţe, întâlnire care a precedat summitul zonei euro, unde, pentru a debloca criza între Grecia şi creditorii său, liderii din zona eruo au venit cu un semnal pozitiv. Atunci ei au cerut miniştrilor ca miercuri să studieze propunerile Greciei şi să decidă.
Cu toate acestea, miercuri, înaintea Eurogrupului, premierul Greciei, Alexis Tsipras a discutat mai multe ore cu directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, dar şi cu preşedintele Comisie, Jean-Claude Juncker, pentru a încerca să apropie poziţiile Greciei şi ale creditorilor pe lista de reforme.
Delegaţia guvernului elen a venit să discute la Bruxelles pe baza propunerilor de luni, dar instituţiile, la rândul lor, au înaintat o nouă propunere, care apasă asupra angajaţilor şi a pensiilor de o manieră injustă, spun surse elene.
De altfel, atunci când a sosit în această seară la Eurogrup, ministrul german de finanţe, Schäuble, spunea că negocierile nu emană optimism, ceea ce ne-a făcut imediat să credem că nu vom avea un acord miercuri seară.
Ministrul finlandez de Finanţe spunea că dacă vom avea un acord vom fi realmente surprinşi.
Miercuri, partea elenă a denunţat, prin scurgeri de informaţii în publicaţii europene, mai multe informaţii legate de cereri pe care le-a numit 'absurde' din partea creditorilor săi, în special din partea FMI.
Cu toate acestea, directoarea FMI, Christine Lagarde, declara miercuri, într-un interviu acordat unei reviste franceze, că executivul elen trebuie să prezinte planuri credibile de reformă care nu pot fi construite numai pe promisiunea majorării veniturilor din taxe.
Lagarde a dat asigurări că nu doreşte ca Grecia să părăsească zona euro şi că nu crede într-o explozie a zonei euro.
Aşadar, zile tensionate până pe 30 iunie, când expiră actualul acord de asistenţă a Greciei şi, potrivit unor surse consultate de mine aici, chiar şi miercuri seară, au loc discuţii şi în această noapte pe tema Greciei la sediul Comisiei Europene.
Amintesc că joi şi vineri vom avea aici, la Bruxelles, un summit al celor 28 de state printre care şi România; va fi prezent preşedintele Klaus Iohannis.
Summitul va avea pe agendă şi situaţia Greciei.
Rămâne de văzut cum se vor împăca cele două reuniuni, Eurogrupul de joi de la ora 14:00, cu summitul celor 28 de state membre.