Negocieri privind formarea guvernului în Germania
Duminica viitoare, socialiştii germani se reunesc în congres extraordinar pentru a hotărî dacă acceptă să guverneze din nou alături de Angela Merkel.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Ianuarie 2018, 08:12
Duminica viitoare, socialiştii germani se reunesc în congres extraordinar pentru a hotărî dacă acceptă să guverneze din nou alături de Angela Merkel.
Pentru Martin Schulz, liderul Partidului Social Democrat, un vot negativ ar putea echivala cu pierderea funcţiei, iar pentru Germania fie un guvern minoritar, fie alegeri anticipate, ba chiar şi demisia doamnei Merkel.
Corespondenţă din Bonn, reporter Vlad Drăghicescu: "Congresul de săptămâna viitoare este crucial atât pentru şeful Partidului Social Democrat, Martin Schulz, cât şi pentru cancelarul Angela Merkel.
În cazul în care delegaţii socialişti vor respinge propunerea de începe a negocierilor finale de reeditare a marii coaliţii cu grupul conservator, carierele celor doi lideri politici devin foarte incerte: Schulz şi-ar putea pierde funcţia, iar Angela Merkel fie ar putea avea un guvern minoritar, fie ar putea fi întinsă spre demisie.
Deşi consemnează câteva concesii generoase făcute de conservatori şi considerate excelente de către Martin Schulz, rezultatul discuţiilor exploratorii s-a dovedit insuficient pentru filiala SPD din landul Saxonia-Anhalt, care deja a hotărât, prin vot, că nu va susţine formarea unei mari coaliţii la nivel federal.
Decizia, o lovitură dură pentru Martin Schulz, este mai ales rezultatul eforturilor întreprinse de Karsten Kunert, liderul Organizaţiei de Tineret a SPD şi un vehement opozant al guvernării alături de Angela Merkel.
El a convins mai multe grupuri de lucru din partid să respingă dorinţa lui Martin Schulz privind continuarea alianţei cu blocul conservator CDU- CSU, şi a pornit într-un adevărat tur de forţă pentru a convinge cât mai multe filiale locale să nu accepte intrarea la guvernare în formula propusă de şeful partidului.
Decizia socialiştilor din Saxonia-Anhalt, care guvernează în acest land alături de conservatori şi ecologişti, reprezintă şi o sfidare a ministrului socialist de externe Sigmar Gabriel, care a încercat să explice colegilor din estul ţării cât de importantă este implicarea SPD în actul de guvernare, mai ales în actualul context politic global.
În concluzie, unii comentatori se întreabă cum ar putea avea câştig de cauză Martin Schulz dacă Sigmar Gabriel, care posedă mai multă abilitate retorică şi experienţă politică la nivel naţional decât colegul său, nu s-a putut impune în faţa unei filiale, altfel moderate, a partidului.
Reamintim că ideea reeditării marii coaliţii a fost de la bun început controversată în Partidul Social Democrat german, a cărui popularitate a atins cele mai scăzute cote din istoria lui.
În opinia mai multor membri ai SPD, vinovatul principal este Angela Merkel, care a coperit tot spectrul politic de la centru-dreapta la stânga neutralizându-i pe socialişti.
Luni şi marţi, Martin Schulz va purta discuţii cu filiala de partid din Renania de Nord-Westfalia, de la care speră să aprobe negocierile cu uniunea CDU- CSU privind formarea guvernului.
Reînnoirea coaliţiei este însă privită cu scepticism şi de către socialiştii renani.
În cazul unui vot negativ şi dacă doamna Merkel respinge ideea unui guvern minoritar, Germania va avea alegeri anticipate."