Negocieri postelectorale în Republica Moldova
Partidele ieşite pe primele două locuri la alegerile din Republica Moldova - comunist şi liberal-democrat - exclud orice colaborare între ele. Partidul Democrat se declară disponibil să negocieze inclusiv cu comuniştii.
Articol de Cătălin Gomboş, 06 Decembrie 2010, 20:31
În Republica Moldova, continuă negocierile politice postelectorale în vederea formării guvernului.
Cel puţin la nivel de declaraţii publice, partidele ieşite pe primele două locuri - comunist şi liberal-democrat - exclud orice colaborare.
În schimb, Partidul Democrat, aflat pe locul trei la numărul de mandate câştigate în alegeri, şi-a exprimat disponibilitatea de a negocia inclusiv cu comuniştii.
De altfel, presa rusă a dat ca sigură o alianţă între comunişti şi democraţi.
Întâlnirea de duminică dintre Marian Lupu, Vladimir Voronin şi şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Sergei Naryshkin, pare să fi pus pe jar întreaga clasă politică şi jurnaliştii de la Chişinău, după ce presa rusă a anunţat că Partidul Comuniştilor şi Partidul Democrat s-ar fi înţeles să formeze o alianţă de guvernare de centru-stânga, variantă despre care presa rusă scria încă din septembrie că ar fi agreată de Kremlin.
Primul-ministru Vlad Filat, singurul lider de partid parlamentar care nu s-a întâlnit duminică cu Sergei Naryshkin, a reacţionat luni, solicitând în mod explicit refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană şi afirmând că oricare altă variantă de guvernare ar fi imorală şi ar reprezenta o trădare a electoratului care, în proporţie de 60%, a votat partidele componente ale Alianţei.
"Unica soluţie pentru viitorul Republicii Moldova este refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană.
"Poziţia Partidului Liberal-Democrat din Moldova este una fermă şi solicităm şi celorlalte partide să îşi facă publică opţiunea.
"Mizăm pe responsabilitatea partenerilor noştri din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană şi pe respectul pe care îl au faţă de voinţa alegătorilor", a declarat Vlad Filat.
Vlad Filat respinge o colaborare cu PCRM
Pe de altă parte, Vlad Filat a respins orice colaborare cu Partidul Comuniştilor, acuzându-l pe liderul acestuia de un comportament politic caracterizat printr-un limbaj suburban.
Cel de-al doilea partid care exclude colaborarea cu PCRM-ul - liberal - a avut o întâlnire la nivel de lideri cu Partidul Democrat.
La sfârşitul acesteia, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a admis că democraţii au acum o poziţie de forţă ca urmare a opţiunilor multiple, însă şi-a exprimat speranţa că Alianţa pentru Integrare Europeană poate fi refăcută.
"Nu e simplu să discuţi cu un partid care are două variante, două căi. Mai greu de noi.
"Oricum pot să vă spun că este, presupunerea mea, că sunt şanse ca PD-ul să nu meargă într-o coaliţie cu PCRM-ul", a declarat Mihai Ghimpu.
PD din Republica Moldova, indecis
Preşedintele PD, Marian Lupu, a refuzat să spună dacă PD s-a hotărât deja în privinţa viitorului partener de guvernare sau care sunt dorinţele concrete ale partidului, preferând să se refere doar la o serie de principii generale.
"Partidul Democrat pledează pentru parcursul democratic şi european al Republicii Moldova, pentru o politică internă şi un sistem democratic şi politic echilibrat, bazat pe principii democratice, şi nu pe principii autocrate şi pe un curs foarte echilibrat în cadrul politicii externe a Republicii Moldova", a spus Marian Lupu.
Marian Lupu a adăugat că PD-ul va continua să negocieze cu toate partidele politice şi că nu va ceda la niciun fel de presiuni interne sau externe.