Negocieri politice pentru Marian Lupu
Alianţa pentru Integrare Europeană face încă un pas pentru ca Marian Lupu să ajungă preşedinte.
Articol de Cătălin Gomboş, 27 Noiembrie 2009, 12:14
La Chişinău, Alianţa pentru Integrare Europeană mai face un pas în încercarea de a obţine de la Partidul Comuniştilor voturile de care are nevoie, la 7 decembrie, pentru promovarea candidatului propriu Marian Lupu în fruntea statului.
Printre propunerile avansate se regăsesc temele vehiculate frecvent de Partidul Comuniştilor, precum păstrarea neutralităţii ţării sau reglementarea problemei transnistrene. Noua putere democrată este pregătită să ofere comuniştilor şi unele poziţii oficiale.
Documentul prezentat astăzi comuniştilor de Alianţa pentru Integrarea Europeană include 12 principii şi acţiuni pe care Alianţa este gata să şi le asume, în schimbul susţinerii candidatului său la preşedinţia Republicii Moldova, Marian Lupu.
Printre aceste propuneri se regăsesc o parte dintre temele vehiculate frecvent de reprezentanţii PCRM, inclusiv două care s-au aflat în centrul campaniei electorale a partidului: păstrarea neutralităţii şi consolidarea statalităţii Republicii Moldova.
Dacă păstrarea neutralităţii înseamnă că nu se vor face demersuri pentru aderarea la NATO, consolidarea statalităţii şi combaterea fenomenelor iredentiste încearcă să-i asigure pe comunişti că Republica Moldova nu este ameninţată de unionism, aceasta fiind una dintre marile temeri exprimate de PCRM.
Tot în documentul trimis astăzi comuniştilor se face referire la reglementarea problemei transnistrene şi la promovarea unor politici economice sociale orientate pe consolidarea mecanismelor de protecţie socială.
Există şi un set de propuneri prin care Alianţa pentru Integrare Europană încearcă să-i asigure pe comunişti şi de faptul că nu intenţionează să monopolizeze puterea şi instituţiile statului.
" Adoptarea legii privind opoziţia parlamentară, în vederea asigurării principiului egalităţii partidelor în desfăşurarea ativităţilor parlamentare, dreptul opoziţiei parlamentare de a desemna conducerea Curţii de Conturi şi a Comisiei Electorale Centrale, promovarea unei relaţii corecte şi egale în raport cu toate autorităţile administraţiei publice locale, bazată pe priorităţi sociale şi economice ale localităţilor şi ale populaţiei şi nu pe criterii de apartenenţă politică a primarilor sau a consilierilor locali", a declarat Marian Lupu.
În timp ce consilierul lui Vladimir Voronin, deputatul Martaciuc, a spus că nu crede că vreuna dintre propuneri îi va determina pe comunişti să voteze preşedintele, liderul fracţiunii PCRM din parlament, Maria Postoico, a afirmat că partidul este deschis la negocieri.
" Trebuie să familiariazăm, de fapt, pe toţi membrii fracţiunii ca să cunoască care sunt aceste propuneri şi ce mai adăugăm, ce mai negociem, oricum dialogul va avea loc", a declarat Maria Postoico.
Alegerile repetate pentru preşedintele Republicii Moldova ar putea avea loc pe 7 decembrie, după ce comuniştii au boicotat o primă încercare pe 10 noiembrie.
Candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană, Marian Lupu, are nevoie de voturile a cel puţin 8 deputaţi comunişti, pentru a fi ales, în caz contrar, urmând să se convoace alegeri parlamentare anticipate.