Negocieri pentru un nou guvern în Slovacia
Prim ministrul Slovaciei, Iveta Radičová, a pierdut votul de încredere în Parlament, marţi seara. Acum liderii partidelor parlamentare trebuie să alcătuiască un nou guvern.
12 Octombrie 2011, 15:07
În Slovacia, liderii partidelor parlamentare încep, miercuri, negocieri pentru formarea unui nou guvern, după ce, marţi seara, primul ministru, Iveta Radičová, a pierdut votul de încredere în Parlament.
Cum acest vot a fost legat de ratificarea fondului de sprijin pentru ţările din zone euro afectate de criza datoriilor, politicienii de la Bratislava sunt acum sub presiunea liderilor UE să-i acorde acestuia o a doua şansă în Parlament, până la summit-ul Uniunii din 23 octombrie.
Vara trecută, se bucurau împreună că au reuşit aproape imposibilul să învingă popularul partid SMER în opoziţie.
Marţi seara, primul ministru Iveta Radičová şi şeful liberal al Parlamentului, Richard Sulík, nu puteau nici măcar să-şi mai pronunţe unul altuia numele de furie, în timp ce parlamentarii partidului SMER aşteptau relaxaţi pe coridor, să fie invitaţi la negocieri pentru un al doilea vot pe tema majorării principalului fond de sprijin pentru ţările din zona euro grav afectate de efectele îndatorării externe, aşa-numita facilitate europeană de stabilitate financiară.
Contribuţia Slovaciei la acest fond se ridică la 7,72 miliarde de euro sau aproape 10% din Produsul său Intern Brut.
Liberalii lui Sulík au refuzat să voteze în favoarea facilităţii, considerând-o o pierdere de bani şi blocând temporar suplimentarea ei.
"Acum ar trebui să decidem viitorul copiilor noştri care ar avea de plătit datoriile indisciplinaţilor din zona euro, dacă se adoptă această schemă", spune Richard Sulík.
Colegii de coaliţie ai liberalilor văd lucrurile diferit.
"A venit timpul ca liberalii să se comporte ca bărbaţi, nu ca nişte copii. Datoria Slovaciei, ca membră a zonei euro, este să arate solidaritate cu restul ţărilor din grup şi să-şi respecte obligaţiunile asumate", a declarat Iveta Radičová.
Ea a cerut şefilor celorlalte partide să caute o soluţie de compromis pentru ca Parlamentul să aprobe facilitatea de stabilitate financiară în perioada imediat următoare.
Analiştii spun că votul negativ de marţi din Parlament pune deja probleme Slovaciei, care acum riscă să fie nevoită să se împrumute mai scump pe piaţa externă.
În plus, nimeni nu pare să ştie exact ce se va întâmpla cu bugetul de stat pe anul viitor, care ar fi urmat să fie introdus în Parlament săptămâna aceasta.